„Бенђо“ игра и пева и на Кинеском зиду

“Бенђо”-игра-и-пева-и-на-Кинеском-зиду

петак, 24.11.2023,  11:53 -> 12:57

„Бенђо“ игра и пева и на Кинеском зиду

Успешну фолклорну сезону имао је „Бенђо“ ансамбл из Мелбурна, који је обележио пет година постојања, а већ има завидну каријеру.

Поводом завршетка успешне фолклорне године Академија Бенђо је одржала спектакуларно вече у просторијама сале Шелдон на западу Мелбурна.

Српска заједница је уживала у многобројним играма и песмама из свих крајева наше отаџбине.

„Пет година је од оснивања Академије Бенђо и вечерас смо поделили трофеје и признања члановима Академије и ово је била прилика да видимо шта смо то радили у протеклих пет година. Приказали смо доста народних игара, приказали смо и богат фундус народних ношњи и певали смо на 5 различитих језика, што је велико достигнуће. Наш први концерт је био у Амбасади Србије у Канбери за Дан државности, а те 2019. године смо наступали и за 1. мај у Народној републици Кини. Један од најлепших тренутака за мене је био када смо изашли на Кинески зид у народним ношњама, певали и играли наше игре и то је једна посебна драж“, каже Слободан Бенђо, оснивач Фолклорног ансамбла Бенђо.

На овој трофејној фолклорној вечери гости су имали прилику да прошетају кроз Шумадију, Куманово, па све до источне Србије.

„За тинејџера је важно да оформи свој идентитет – ко сам ја, где припадам, коме припадам и то је тешко за децу у дијаспори, која код куће говоре српски језик са родитељима, у школи енглески, и тако има се намеће двојни идентитет. У том периоду одрастања у њима постоји борба између та два идентитета, српског и овде доминантног, аустралијског, а ми им помажемо да у потпуности интегришу оба идентитета у једну функционалну личност“, каже Бенђо.

Бенђо академија основана је 2019. године и доноси бескрајно много весеља и културолошко богатство српској заједници у Мелбурну.

Detaljnije