Bečki kiosci sa kobasicama kao deo tradicije grada

by Urednik

Kiosk sa kobasicama se obično nalazi na ulici, na trotoaru, i na njemu se može utoliti glad koju čovek oseti manje više iznenada. Preko dana su to obično turisti ili zaposleni u okolnim firmama, koji oko podneva osete glad i dođu na kiosk da se malo okrepe. I profesionalni vozači, kao što su, recimo, taksisti, ali i vozači fijakera, zastanu rado kod najbližeg kioska sa kobasicama.
A pošto su kiosci otvoreni do kasno u noć, pa i do ranih jutarnjih sati, oni se često omiljeno mesto gde svraćaju noćobdije, kao što su posetioci kasnih pozorišnih predstava ili balskih manifestacija, i koje na putu kući spopadne glad i požele malo kaloričniju hranu.
„Sladak ili ljut?“ je standardno pitanje koje Vam na kiosku uputi prodavac. Pri tom ne treba da se odlučite između zaher torte ili kranjske kobasice, pitanje se odnosi na senf koji može biti sladak, kao što kremski senf, ili ljut, kao što je to estragonski senf.
Na bečkim kioscima se osim viršli odnosno hrenovki (koje se u Beču zovu frankfurtske, a u Frankfurtu bečke kobasice), kranjskih kobasica sa ili bez sira, pečenih kobasica i hot dog-a, mogu konzumirati i mnoga druga kulinarska iznenađenja, a i izbor pića je zavidan, od limonade od soka od maline, pa sve do specijalnih piva.
Mnoge Bečlije imaju svoj omiljeni kiosk sa kobasicama do kojeg odlaze s vremena na vreme. Ovi kiosci su često i mesta gde se odvija socijalni život u stambenim četvrtima. Ljudi iz okoline, kako muškarci, tako delimično i žene, nalaze se tamo da bi razmenili novosti ili da bi samo malo proćaskali sa komšijama. Na kioscima se poznanstva sklapaju veoma brzo. I isto tako brzo se prelazi sa „vi“ na „ti“. Tako kobasice i pivo prijaju još bolje.
A pošto su ukusi, kao što je poznato, različiti, teško je napraviti listu najboljih kioska sa kobasicama u Beču. Ipak, evo ih nekoliko, koje bi trebalo obići:
Würstelstand am Hohen Markt
Die Bitzinger Würstelstände am Albertinaplatz und beim Riesenrad
"Zum kleinen Sacher", Am Gürtel 1070 Wien
Würstelstand Leo, Währinger Gürtel 170, 1090 Wien
Alles Walzer Alles Wurst, Quellenstrasse 84/Quellenplatz, 1100 WienOriginal Article

Related Posts