Becke kapije u Homolju

Bez obzira na pojedine manjkavosti i sporost u donošenju nekih zakona, imam puno poverenje u novu vlast što cu i prakticno dokazati otvarajuci ovde svoju firmu koja se bavi proizvodnjom raznovrsne bravarije možda još do kraja ove godine, rece nam prilikom slucajnog susreta Kucevljanin Dragi Jankovic, zaposlen u Becu, koji je grupu prijatelja doveo u obilazak prelepe pecine Ceremošnje.
NJegova životna prica je gotovo klasicna. Otišao je u inostranstvo pre dve i po decenije kao kvalifikovani bravar i odmah poceo da radi svoj posao. Sposoban i preduzimljiv, brzo je napredovao do mesta poslovode u firmi koja je izradivala metalne delove za afirmisane gigante elektronske industrije poput Filipsa i Grundiga.
– Ni tamo tržište nije „milosrdna sestra“ – prica nam dok objašnjava kako je preduzece njegovog gazde „otišlo na konkurs“, zapravo u stecaj, kako bi se to kod nas reklo.
Dragi nije odustajao, vec je okupio najbolje radnike, otkupio deo mašina i proširio proizvodni program. Pored proizvoda za stare mušterije koje je uspeo da zadrži, sada izraduje metalne ograde, kapije koje se mogu automatski otvarati daljinskim upravljacem – recju sve što jedna bravarska fabrika može da izradi.

Sinovi pred odlukom

Dragi ima dva sina. Stariji, Aleksandar, uporedo studira ekonomiju i matematiku, a Dejan Višu trgovacku.
– Zainteresovani su za biznis, a da li ce neko od njih krenuti sa mnom, ili svojim putevima, za sada nisam siguran. Naravno, ponuden im je porodicni „ortakluk“ – kaže majstor Dragi. – Redovno su dolazili u Kucevo i okolinu gde su veoma zavoleli naše narodne obicaje. Da li ce to biti dovoljno i da se opredele za život u domovini, odlucice sami.

Posao mu dobro ide.
– Uvideo sam, prilikom cestih poseta zavicaju, da bi mnogi od mojih proizvoda i ovde imali dobru produ uz garantovani kvalitet i konkurentnu cenu – tvrdi govoreci o bliskim planovima.
– Naravno, država bi morala da sredi još neke pojave, a pre svega sivu ekonomiju pod kojom podrazumevam i rad „na crno“ koji je ovde veoma rasprostranjen i cvrsto se užilio poput korova. Ipak, nadam se da ce do jeseni gotovo sve biti jasno, a onda evo i mene – objašnjava Jankovic.
Uverljivost reci ovog, ocigledno prodornog coveka, ostavlja utisak da ce becke kapije, naravno uz ostale tvorevine, uskoro poceti da se izraduju u njegovom zavicaju i, verovatno, „preplaviti“ rodno Homolje.

Tržište rada

– Pored glavnog posla bavim se i obezbedivanjem radnika svih branši i kvalifikacijama za kojima odredene firme imaju potrebu. To je nešto kao što je kod nas tržište rada. Taj posao tamo sasvim drugacije funkcioniše pa bih pokušao da neka iskustva primenim i u ovom kraju – planira Dragi.