Beč: Velika proslava 800 godina autokefalnosti SPC 

U Beču je od šestog do osmog decembra održan niz značajnih manifestacija u okviru proslave jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Organizatori su bili Eparhija austrijsko-švajcarska i odbor SPKD Prosvjeta u Austriji.

Tim povodom u Beč su pristigli brojni visoki gosti iz matice i rasejanja. Osim domaćina, Episkopa austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, bili su prisutni i Episkop vranjski gospodin Pahomije i Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan.

Među zvanicama bili su Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Republici Austriji, dr Marko Nikolić, prestavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Nikolina Milatović, predstavnica Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, brojni drugi predstavnici državnih, kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.

Beseda vladike Andreja

Program je počeo u petak, večernjom službom u crkvi sv. Save i svečanim otvaranjem izložbe „Hilandaru u pohode“ slikara Stanka Rodića iz Novog Sada. Njegove slike-objekti izvedeni u nevelikim formatima monumentalne snage, sa oslikanim kamenjem na kojima su likovi svetaca ili zidine manastira Hilandara, kao i ugrađeni delići stare hilandarske ograde, vrata, konopa i mreža, približile su duh i lepotu ovog drevnog manastira gostima proslave.

Izložba „Hilandaru u pohode“

Posle izložbe u prešlo se u salu na četvrtom spratu Crkvene opštine, gde je održana bečka promocija trilogije o Nemanjićima Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koju je vodio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković.

Vladika Andrej je biranim rečima pozdravio goste izložbe i promocije, podsetivši da su i Hilandar i Nemanjići među ključnim simbolima stvaranja i trajanja osmovekovnog života i delovanja Srpske Pravoslavne Crkve. Svaka od ovih manifestacija i sama za sebe bi predstavljala značajan kulturni i duhovni događaj, a ovako usklađene šalju snažnu poruku o jedinstvu i trajanju naše Crkve i našeg naroda, istakao je vladika Andrej.

Publika je sa velikom pažnjom učestvovala u ovoj večeri posvećenoj najstarijoj srpskoj dinastiji. Od autora trilogije moglo se saznati mnogo toga o Nemanjićima, ali i da će oni nastaviti da se u svom književnom radu bave srpskom istorijom i njenim velikanima.

Proslava je nastavljena u subotu, 7. decembra. U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služeno je večernje bogosluženje u prisustvu Episkopa Andreja, Episkopa Pahomija, sveštenstva i brojnih gostiju.

Potom, održana je svečana akademija na kojoj su čast da se obrate imali predsednik SPKD Prosvjeta Austrija Srđan Mijalković i dr Marko Nikolić, predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Centralni deo proslave bila je prigodna arhijerejska beseda koju je izgovorio Episkop Andrej koji je uputio na značaj događaja koji obeležavamo za formiranje našeg duhovnog i nacionalnog identiteta.

Umetnički deo večeri obeležen je nastupima Mešovitog eparhijskog hora Kornelije Stanković iz Beča pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš-Anokić, malog Prosvjetinog hora pod dirigentskom palicom Vere Simić, polaznika Prosvjetine škole srpskog jezika i Prosvjetinog kluba mladih umetnika, kao i grupe Trio pokret iz Beograda. Talentovani Predrag Vrcelj, član Prosvjete, nadahnuto je izgovorio jednu Molitvu na jezeru svetog vladike Nikolaja, a ćaci su izazvali velike simpatije. Program je vodio Milan Kostrešević, član Eparhijskog odbora iz Švajcarske.

Posle akademije u crkvenoj sali otvorena je izložba o životu i radu Milutina Milankovića koji je svojim životom i delovanjem spojio Beč i Beograd a potom je upriličeno posluženje za sve prisutne goste.

Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem Milutin Milanković iz Beograda, a zainteresovane Bečlije će moći da je vide sve do Savindana. Na otvaranju izložbe je govorio Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković, a ukusno i bogato posluženje su pripremile vredne članice Kola srpskih sestara u Beču.

Svečanosti su završene u nedelju 8. decembra, svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i svečanim ručkom za goste koji je priredio Episkop Andrej.

Чланак Beč: Velika proslava 800 godina autokefalnosti SPC се појављује прво на Vesti online.

Original Article