Beč: Katolička crkva postaje pravoslavni hram

Parohija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku danas zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu – katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, a ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču, održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obe strane.

Na skup koji uključuje i zajedničku molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborn u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije. Sa srpske strane biće domaćin vladika austrijski Andrej, kao i drugi arhijereji SPC i gosti. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.

Ovog trenutka Eparhija SPC poseduje u Beču tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. veka. Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije pre dvanaest godina.

Crkva, koja danas postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj ceni od 200.000 evra. Zgrada stoji na placu od 2.500 metara kvadratnih i ima nešto više od 1.000 metara kvadratnih površine.

U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumenizma, pristalica hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvek posmatraju kao mesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.

Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vernika profanizuju i prodaju kao namena za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.

U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba. Više od trećine se deklarišu kao vernici. Dobar deo ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom.

Чланак Beč: Katolička crkva postaje pravoslavni hram се појављује прво на Vesti online.