Beč: Izložba posvećena Rastku Petroviću

U Galeriji Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču – Pawlatsche, 7. decembra u 17 sati goste će pozdraviti Tijana Koprivica, a u 18.30 planirano je prateće svečano gostujuće predavanje dr Mine M. Đurić (Univerzitet u Beogradu), saopštavaju organizatori.

U decembru 2022. godine navršava se tačno sto godina od izlaska iz štampe Otkrovenja, prve i jedine pesničke knjige Rastka Petrovića (Beograd, 1898 – Vašington, 1949), srpskog pesnika, pripovedača, romansijera, putopisca, esejiste, slikara i diplomate. Kako zbog izazovnog pesničkog jezika i kompleksne poetičke strukture, tako i zbog svoje intermedijalne prirode, ova knjiga predstavlja jednu od najinteresantnijih i najzagonetnijih pojava srpske književne avangarde.

Objedinivši u knjizi stihove, prozu, sopstvene drvoreze, kao i drvoreze prominentnih likovnih umetnika Mila Milunovića (1897-1967) i Aleksandra Deroka (1894-1988), Rastko Petrović Otkrovenjem teži da preispita institucionalizovane obrasce i utvrđene norme, te da u duhu avangarde problematizuje tradicionalne i aktuelne teme i motive pomoću inventivnih poetskih i vizualnih rešenja.

Organizatori posebnu zahvalnost upućuju Srpskoj akademiji nauka i umetnosti SANU na dozvoli da se štampa i prikaže originalno izdanje Otkrovenja iz 1922. godine iz legata Marka Ristića.

Detaljnije