Beč ima i srpski pečat

Markus Velbič, visoki funkcioner Narodne partije Austrije (OeVP) u Beču i član Gradskog veća ističe da su Socijaldemokratska partija (SPOe) i Zeleni u prethodnih 10 godina loše vladali u glavnom gradu i da bi bilo potrebno da se uspešna politika austrijskog kancelara Sebastijana Kurca primeni i na austrijsku prestonicu. On navodi da je srpska zajednica je dobro“ usidrena“ u OeVP i značajno doprinosi uspehu Beča.

– Srpska zajednica je po brojnosti najveća zajednica stranog porekla u Beču. Sa zemljom njihovog porekla, Srbijom, povezuje nas zajednička istorija, hrišćanske vrednosti i nadam se, skora zajednička budućnost u EU. Srpsku zajednicu sam upoznao kao pozitivan primer uspešne integracije. Ljudi brzo uče nemački, žele da se integrišu i da, uz vredan rad, napreduju u našem društvu. Zato značajno doprinose uspehu našeg grada – kaže Velbič.

On navodi da iz razgovora i redovnih susreta sa Srbima zna da mnogi dele ideje OeVP .

– Mnogi žele u Beču bolju ekonomsku politiku, više radnih mesta, smanjenje taksi i poreza, ali i bolju politiku integracije. Takođe sam nadležan za sport u mojoj frakciji i znam da su sport, kultura i tradicija veoma važni srpskoj zajednici. To želimo više da podstičemo u Beču.

Velbič ističe da već sada u OeVP ima mesta za kandidate srpskog porekla.

– Imamo više kandidata u opštinama, ali i na pokrajinskoj listi, koji su iz Srbije ili njihove porodice imaju srpsko poreklo. Srpska zajednica je dobro usidrena u OeVP i to želimo dalje da izgradimo. Zato se radujem svakom ko želi kod nas da učestvuje u radu.

Osvrćući se na situaciju u glavnom gradu Austrije, Velbič kritikuje aktuelnu vlast u Beču.

– Zbog loše vladavine koalicije koju čine SPOe i Zeleni sada se nalazimo pred velikim izazovima. Imamo visoku stopu nezaposlenosti, život u gradu je postao skuplji zbog taksi i izdataka, a integraciona politika ne funkcioniše. Integracija se podstiče, ali se ne zahteva dosledno od pojedinih zajednica. To je dovelo do stvaranja paralelnih društava. U Favoritenu se konflikti iz Turske ili s Bliskog istoka nasilno prenose na naše ulice. To ne želimo da prihvatimo. Takođe, radikalni islam nema šta da traži u Beču – ističe Velbič.

On dodaje da je korona kriza teško pogodila privredu i da će uticati na dalji razvoj Beča.

– Za mnoge pojedince i preduzeća već se radi o preživljavanju. Izostaju mušterije i poslovni obrti, naročito iz inostranstva. Zbog toga moramo konačno smanjiti korona brojke u Beču. Ako i dalje budemo bili na crvenoj listi mnogih zemalja, onda neće dolaziti turisti i neće biti posla za vreme Božića. Moramo ljudima pomoći finansijski. Zbog toga je vlada kancelara Kurca sa ministrom finansija Gernotom Blimelom od početka dogovorila sveobuhvatni paket mera od kojih je i Beč profitirao, kao što je skraćeno radno vreme, nadoknada fiksnih troškova, smanjenje poreza na dobit. SPOe , nažalost, tu čini premalo za Beč. Mogli bi u Beču da rasterete građane, na primer, smanjenjem taksi, ali to se ne događa.

Velbič ističe da bi ulaskom u vladu Beča OeVP primenila u prestonici uspešnu politiku koju Sebastijan Kurc vodi na saveznom nivou.

– To znači da bi rasteretili građane, smanjili poreze i takse, borili se protiv radikalnog islama i otvorili više radnih mesta. Kao prvo, borili bismo se protiv korona krize. Sarađivali bismo sa svim nadležnim u saveznoj vladi, stavili dovoljan broj osoblja na raspolaganje i preduzeli sve mere koje su potrebne da se smanji broj zaraženih.

Dobio i poklon SPC: Velbič i prota Vujić

Neodgovoran pristup koroni

Velbič navodi da je za vreme pandemije Beč išao svojim putem, ne baš uspešnim.

– Gradska vlast od početka krizu izazvanu korona virusom nije shvatila ozbiljno. Imamo rekordne vrednosti novozaraženih, bolnice su pune, a sekretar za zdravstvo Haker i gradonačelnik Mihael Ludvig taj problem mesecima umanjuju. Testovi traju predugo u Beču, telefon 1450 je preopterećen, mapiranje kontakata i provera mere karantina ne funkcionišu. I pored tog očiglednog preopterećenja, gradska vlast odbija pomoć savezne vlade. Ministar unutrašnjih poslova već je u više navrata ponudio pomoć i osoblje. Sve druge pokrajine tesno sarađuju sa saveznom vladom, ali Beč to ne čini. To smatram neodgovornim.

Velbič (prvi zdesna) sa saradnicima nedavno posetio hram Vaskresnja Hristova

Jače partnerstvo Beča i Beograda

Velbič kaže da bi založio za još jače partnerstvo Beča sa Beogradom.

– To bi svakako bilo korisno. Beč i Beograd su metropole i u mnogim oblastima mogu jedna od druge da uče i da profitiraju. Obećavam da ću, čim broj obolelih od korone ponovo bude svuda počeo da opada, posetiti Beograd kako bih ojačao to prijateljstvo.

Чланак Beč ima i srpski pečat се појављује прво на Vesti online.

Original Article