Beč dobija autobuse bez vozača

Beč će dobiti autobusku liniju na kojoj će saobraćati autobusi bez vozača. Ovaj projekat će finansirati ministarstvo saobraćaja, a u njemu će učestvovati Bečko saobraćajno preduzeće „Wiener Linien“, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Upravni odbor fondacije za bezbednost u saobraćaju „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvaliteta „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich i francuski proizvođač autobusa „Navya“. Oni će raditi zajedno na tehnološkom i pravnom razvoju autonomnih mini-busova.

Cilj projekta jeste da u gradskoj četvrti Aspern u Beču autobuska linija sa autobusima bez vozača može da funkcioniše u realnim uslovima – sa autobuskim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima. Testiranje autonomnog mini-busa „Navya Arma“ sa električnim pogonom već je u toku. Obiman broj učesnika u projektu svedoči o tome koliko je projekat kompleksan. Razvoj senzorike je podjednako važan koliko i prihvatanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir i sigurnost upotrebljenih sistema informacione tehnologije.

„Razvijamo rešenja sa bezbednu interakciju između putnika i autobusa. Želimo da „naučimo“ autobus kako da prepozna osobe i objekte“, izjavio je Volfgang Ponvajser sa Austrijskog tehnološkog instituta. Projekat počinje na leto 2017. godine, a planirano je da 2019. nova autobuska linija počne da saobraća u jezerskom gradu Aspernu.

 

© Pierre Salomé / NAVYA