Beč da prizna srpski jezik

bec-da-prizna-srpski-jezik

Z. Mirković

U Austriji škole srpskog organizuju SPKD Prosvjeta i pojedini klubovi

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), povodom nedavnog Međunarodnog dana pismenosti je poručio da je neophodno i što hitnije rešiti status srpskog jezika u Austriji koji je i dalje zvanično deo veštačke tvorevine, takozvanog BHS jezika (bosanski/hrvatski/srpski).

– Međunarodni dan pismenosti je odlična prilika da ukažemo na značaj potrebe da srpski jezik postane i zvanično priznat jezik u Austriji po principu reciprociteta, s obzirom na to da se u školama u Srbiji uče brojni drugi strani jezici kao izborni predmeti, kao i putem bilateralnih sporazuma između Austrije i Srbije. Austrijske institucije ne prepoznaju srpski kao samostalan jezik, već ga svrstavaju u BHS jezik koji se vodi kao jedini zvanični jezik za ljude koji govore srpski – istakao je on.

Stanković je naglasio da je neophodno da srpski jezik što pre postane samostalan, ali i da postane izborni jezik u školama, tako da svako ko želi da uči srpski jezik, može i u okviru redovne nastave to da učini, a ne samo kroz dopunske časove van školskog sistema.

Da pomogne i matica: Aleksandar Stanković

– To možemo učiniti delovanjem u dva pravca – potrebno je da se mi koji smo ovde u Austriji aktivno zalažemo za to, ali sa druge strane, u tome nam država Srbija može mnogo pomoći. Pre svega da se kroz diplomatske napore zalaže za status srpskog jezika u Austriji, i drugo da daje na raspolaganje literaturu i stručni kadar kako bi takav način učenja srpskog jezika mogao da se realizuje – istakao je predsednik Saveza koji okuplja 25 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije, a čija je glavna misija očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara, kao i srpskog jezika i kulture.

Detaljnije