Bankrot pogodio i Jugoslovene

Bankrot švajcarskog avio-prevoznika pogodice cak 3.300 ljudi sa podrucja bivše Jugoslavije koji su bili zaposleni u ovoj kompaniji. Mnogi od njih ostace bez posla, a vec je najavljeno da sledecu platu nece dobiti, jer novac od prodatih karata ulazi u stecajnu masu i za pokrivanje dugova.
Za Jugoslovene koji su juce trebali da putuju za Beograd, pobrinuo se JAT koji je na liniji izmedu Ciriha i Beograda obezbedio DC-10. To su naravno iskoristili svi oni koji su uspeli da dodu do nove karte.
Više stotina naših gradana ce, medutim, biti itekako pogodeni bankrotom najvece švajcarske avio-kompanije, jer unapred kupljene karte fakticki nece moci da iskoriste.
Oliver Šol, predstavnik kompanije „Kroser“, koja je preuzela „Sviser“, dao je doduše švajcarskim medijima drugacije izjave, ali cirkularno pismo pod šifrom „BSL.CRDŽ/SE“, koje je juce pristiglo svima koji su se bavili prodajom karata ovog avio-prevoznika, unelo je dodatnu pometnju.
U tom pismu stoji da seranije karte priznaju, „ali uz doplatu po pravcu od 250 SFR“.
– To prakticno znaci da ce onaj ko je u ovoj agenciji platio povratnu kartu za Beograd u ekonomskoj klasi 460 SFR, sada morati da doplati 500 SFR da bi je iskoristio, što je van svake pameti – kaže za „Vesti“ Dragan Davidovic, direktor „Feral Travela“ iz Ciriha, naše najvece turisticke agencije u Švajcarskoj.
– Samo ova agencija je tokom septembra prodala oko 200 karata za letove u oktobru, i „Sviser“ je novac za te karte, a radi se o sumi o nekih 100.000 SFR, vec skinuo sa našeg konta pre objave bankrota. LJude koji su kupili karte posle prvog oktobra uspevamo da prebacimo na druge avio-prevoznike, „Lufthanhsu“, ATU ili JAT, ali novac za karte prodate u septembru je prakticno bacen u vetar – razignirano zakljucuje Davidovic, i istice da ce oštecenih sigurno biti i više jer su mnogi putnici stekli naviku da svoju avio-kartu rezervišu i kupe i nekoliko meseci unapred.

Pretnja bombom

Najveca švajcarska banka UBS (United Bank of Switzerland) primila je juce pretnju bombom, pošto je od domacih medija i politicara okrivljena za propast nacionalnog avio-prevoznika „Sviser“.
– Banka je odlucila da evakuiše zaposlene u svom sedištu i da policija pretraži zgradu – rekao je Rojtersu predstavnik ciriške policije, koji nije mogao direktno da potvrdi da je pretnja povezana s pomenutim optužbama.

„Kroser“ sutra leti za Beograd

Prema nezvanicnim informacijama iz JAT, kompanija „Kroser“ koja je preuzela 70 odsto akcija i veci deo posade „Svisera“, vec sutra krece sa svakodnevnim letovima na liniji Cirih-Beograd.
– Od kako je kupio belgijsku kompaniju „Sabena“, pre dve godine, „Sviser“ posluje sa gubicima. Radnici iz „Sabene“ su cesto štrajkovali, a samo jedan dan štrajka koštao je „Sviser“ 50 miliona SFR – kaže Bogdan Popovic, šef Službe ugovora JAT.