Bakin pekmez na Menhetnu

Nezadovoljstvo, stres i i rigidna poslovna politika u korporativnom okruženju, kao i nedostatak prostora da pokažu svoju kreativnost i promovišu vrednosti u koje veruju, naveli su ovo dvoje mladih ljudi da pokrenu sopstveni biznis.

Tako je nastao Little Blue Pot ili Malo plavo lonče, linija jedinstvenih džemova sa začinskim biljem koje plasiraju na najprobirljivija svetska tržišta.

Malo plavo lonče (Little Blue Pot) je ideja koja je nastala iz tradicije Jovanine porodice i te avangardne kuhinje u starim kuvarima koji su sačuvani još iz doba Drugog svetskog rata, koji su bili u potpunosti drugačiji. S druge strane, to je bila želja da ponudimo svetskom tržištu jedan vrhunski proizvod koji će doći iz Srbije”, kaže Darko Mandić.

„Ono što smo mi hteli je da pokrenemo našu firmu da bismo pokazali pozitivan primer kako firma i poslodavci mogu da funkcionišu, da Srbija ima sve sirovine, i to izuzetne. Input je odličan, od kapitala, radne snage, ideja, kreativnosti, kvaliteta resursa i slično”, ističe Jovana Lea Simić.

Imali su ideju, znanje, pažljivo istražili recepture i tržište, ali je pomoći bilo malo, tek nešto lične i ušteđevine roditelja. Od start ap kredita su odustali zbog uslova koji vuče na apsurd. Da biste uopšte aplicirali, morate prethodno imati dve godine pozitivnih bilansa. Teško se prepoznavao i razumevao njihov drugačiji put. Oni su krenuli od potreba tržišta i potrošača.

„Nekako je kod nas preduzetništvo zamišljeno kroz određene etape, kupuje se neki prostor, neka zemlja, onda se tu investira neki pogon, to traje godinama, sve se plaća, morate imate firmu, zaposlene, plaćati poreze i doprinose i nakon toga ostajete bez para, bez snage i volje”, kaže Jovana Lea Simić.

„Ne treba svima hala, zemljište ili pogon…trebaju nam sredstva da ulažemo u marketing, da ulažemo u promociju, jer je to jako bitno. Mi moramo kao država da tražimo rešenja koja su u toku sa vremenom i malo ispred vremena i s tim u vezi politika države prema privredi treba da se u tom pravcu kreće”, zaključuje Darko Mandić.