Bajden otvorio samit NATO: Rusija neće pobediti, Ukrajina će zaustaviti Putina

bajden-otvorio-samit-nato:-rusija-nece-pobediti,-ukrajina-ce-zaustaviti-putina
Bajden otvorio samit NATO: Rusija neće pobediti, Ukrajina će zaustaviti Putina

Američki predsednik Džo Bajden je poželeo dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO-a na samitu u Vašingtonu u utorak. Njegov govor bio je fokusiran na podršku Ukrajini, ali su ga takođe pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi videli da američki predsednik i dalje može da vodi.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svetskim liderima da je „NATO moćniji nego ikad“ na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji, prenosi Glas Amerike (VOA).

„Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada“, naveo je Bajden.

„Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući rešenost NATO da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Dodao je da „Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape“.

„Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina“, rekao je on.

Predsednik Amerike je istakao da Rusija neće pobediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Bajden, koji ima 81 godinu, 12 dana je izdržao iscrpljujuća pitanja o sposobnosti za funkciju, jer se neki od njegovih kolega demokrata na Kapitol Hilu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra, posle debate sa republikancem Donaldom Trampom koja je održana 27. juna.

Bela kuća se nada da će govorom moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bajdenove verbalne neuspehe ili znakove zabune.

Lideri NATO-a okupljaju se ove nedelje na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa obeležava 75. godišnjicu postojanja. NATO nikad nije bio veći, ali i izazovi sa kojim se suočava su veliki – rat u Ukrajini, sve agresivnija Kina, rat Izraela i Hamasa u Gazi, a neke članice dovode u pitanje svoju posvećenost alijansi.

Post Views: 29

Originalni tekst