Аустрија мора да третира показивање „двоглавог орла“као симболе екстремизма и фашизма

Аустрија-мора-да-третира-показивање-“двоглавог-орла”као-симболе-екстремизма-и-фашизма

четвртак, 18.01.2024,  16:18 -> 16:34

Извор: Рудник

Аустрија мора да третира показивање „двоглавог орла“као симболе екстремизма и фашизма

Председник Аустријског савеза српског фолклора, Александар Станковић, најоштрије осуђује понашање припадника аустријске војске, католичке војне жупе Војне команде Беча, који је на групној слици показивао албански поздрав „двоглавог орла“.

„Такво понашање је потпуно недопустиво и представља увреду за српски народ који вековима живи и ради у Аустрији и урушава суживот многобројних заједница различитих култура у овој земљи. Овај чин мора бити оштро санкционисан и кажњен. Показивање „двоглавог орла“ треба третирати као величење симбола екстремизма и фашизма, за које не постоји ни најмањи праг толеранције ни у јавности, нити пред законом и за које су прописане оштре казне. У име свих Српкиња и Срба у Аустрији захтевам да надлежне институције забране показивање овог симбола и оштро санкционишу овакво понашање“, изричито наводи Станковић.

„У наредних пар дана ћемо покренути иницијативу да се у Аустрији, знак, симболика и показивање „двоглавог орла“ третира и забрани као и остали расистички, фашистички и терористички симболи. Не можемо да чекамо да се овакав инцидент понови, морамо одмах да реагујемо“, додао је Станковић.

У Аустрији се од марта 2019. године, поред показивања нацистичког поздрава (Хитлергруß) који је већ деценијама најоштрије санкционисан, на листи забрањених налазе и показивање и величање симбола сунитског исламистичког Муслиманског братства, турских Сивих вукова, Курдске радничке партије (ПКК), Хамаса, Алкаиде, војног дела Хесболаха и хрватских Усташа. Најблаже предвиђене казне су казне од четири до 10 000 еура или, до затворске казне, уколико се утврди да се у јавности пропагира једна од идеологија тих групација.

Detaljnije