Američki tajni plan da se naoružaju libijski pobunjenici

Očajnički pokušavajući da izbegnu američku vojnu intervenciju u Libiji u slučaju da se borba Gadafijevog režima i njegovih protivnika oduži, Amerikanci su pokušali od Saudijske Arabije da obezbede podršku u oružju za pobunjenike u Bengaziju. Saudijsko kraljevstvo, koje se već zabranom svih demonstracija suočava sa Danom gneva svoje desetprocentne zajednice šiitskih muslimana u petak, za sada nije moglo da izađe u susret ovom visoko poverljivom zahtevu iz Vašingtona, uprkos ličnom preziru kralja Abdulaha prema libijskom vođi, koji je pre jedva nešto više od godinu dana pokušao da na njega izvrši atentat.

Zahtev Vašingtona u skladu je sa drugim oblicima američke saradnje sa Saudijcima.

Zahtev Vašingtona u skladu je sa drugim oblicima američke saradnje sa Saudijcima. Kraljevska porodica u DŽedi, duboko umešana u aferu Iran-kontra tokom Reganove administracije, odmah se saglasila da dâ podršku američkim nastojanjima da se naoružaju gerilci koji su se borili protiv Sovjetske armije u Avganistanu od 1980. godine i kasnije su – na američku žalost – osnovali i naoružali pokret Taliban. Međutim, Saudijci ostaju jedni američki arapski saveznik strateški pozicioniran i sposoban da oružjem opremi libijske gerilce. Njihova podrška bi omogućila Vašingtonu da negira bilo kakvu vojnu umešanost u lanac snabdevanja – bez obzira na to što bi oružje bilo američko, plaćeno saudijskim novcem.

Saudijcima je rečeno da su Gadafijevim protivnicima neophodne protivtenkovske rakete i minobacači kao prvi prioritet, bez kojih ne mogu izdržati napad Gadafijevih oklopnih snaga, kao i rakete zemlja-vazduh, za obaranje njegovih lovaca-bombardera. Zalihe bi u Bengazi mogle stići za 48 sati, ali bi morale biti dostavljene u vazdušne baze u Libiji, ili na aerodrom u Bengaziju. Ako bi gerilci nakon toga pokrenuli ofanzivu i napali Gadafijeva uporišta u zapadnoj Libiji, bio bi znatno umanjen politički pritisak, pre svega republikanskih članova Kongresa, da SAD i Nato uspostave zonu zabrane letenja. Američki vojni stratezi već su uklonili sve sumnje da bi ovakva zona zahtevala američke vazdušne udare protiv libijskih operativnih, ako i ozbiljno oslabljenih protivavionskih raketnih baza, uvodeći tako direktno Vašington u rat na strani Gadafijevih protivnika.

Saudijcima je rečeno da su Gadafijevim protivnicima neophodne protivtenkovske rakete i minobacači kao prvi prioritet, bez kojih ne mogu izdržati napad Gadafijevih oklopnih snaga, kao i rakete zemlja-vazduh, za obaranje njegovih lovaca-bombardera.

Ima već nekoliko dana kako američki špijunski avioni Avaks lete oko Libije, neprekidno uspostavljajući vezu sa kontrolom leta na Malti i zahtevajući detalje o putanjama leta libijskih letelica, uključujući i letove Gadafijevog privatnog aviona, koji je nešto pre vikenda odleteo do Jordana i natrag do Libije. Zvanično, Nato će prisustvo američkih Avaksa u regionu pripisati sprovođenju svoje post-jedanaestoseptembarske Operacije aktivni poduhvat (Operation Active Endeavour), koja ima predviđen širok spektar mera za preduzimanje vazdušnih antiterorističkih mera u regionu Bliskog istoka. Podaci se sa Avaksa prosleđuju svim Nato državama u okviru postojećeg mandata te misije. Međutim, sada, kada je Gadafi povratio svoj oreol super-teroriste u zapadnom političkom rečniku, Nato misija lako može da se koristi za traganje za izglednim metama u Libiji, ako bi se započelo sa aktivnim vojnim operacijama.

Englesko izdanje TV kanala Al DŽazira objavilo je sinoć zvučne zapise komunikacije između američkog aviona i malteške kontrole leta, zahtevajući podatke o libijskim letovima, a pogotovo Gadafijevom avionu. Američka letelica, pod šifrom LX-N90442, mogla se čuti kako od malteškog kontrolnog tornja u subotu traži informacije o libijskom Daso Falkon 900, šifra 5A-DCN, na putu od Amana do Mitige, Gadafijevog privatnog VIP aerodroma. Natov Avaks 07 se čuje kako govori: Imate li informacije o poziciji odašiljača 2017, oko 85 milja istočno od naše pozicije? Kontrola leta na Malti odgovara: Sedmice, u pitanju je Falkon 900 – na nivou leta 340, sa odredištem u Mitigi, u skladu sa planom leta.

Englesko izdanje TV kanala Al DŽazira objavilo je sinoć zvučne zapise komunikacije između američkog aviona i malteške kontrole leta, zahtevajući podatke o libijskim letovima, a pogotovo Gadafijevom avionu. Američka letelica, pod šifrom LX-N90442, mogla se čuti kako od malteškog kontrolnog tornja u subotu traži informacije o libijskom Daso Falkon 900, šifra 5A-DCN, na putu od Amana do Mitige, Gadafijevog privatnog VIP aerodroma.

Međutim, Saudijska Arabija se već suočava sa opasnostima od koordinisanih protesta svojih šiitskih muslimana koji su, ohrabreni šiitskim ustankom na susednom ostrvu Bahrein, najavili ulične proteste protiv vladajuće porodice Al Saud u petak. Nakon što su pokrajinu Katif prošle nedelje napunili vojskom i agentima državne bezbednosti, Saudijci su objavili opštu državnu zabranu svih javnih demonstracija. Šiitski organizatori najavljuju da je oko 20.000 demonstranata spremno da izađe na ulice sa ženama u prvim redovima, kako bi sprečili saudijsku vojsku da otvori vatru.

Međutim, ako saudijska vlada pristane na američki zahtev da pošalje oružje i rakete Libijskim pobunjenicima, biće nemoguće da predsednik Barak Obama osuti kraljevinu za bilo kakvo nasilje protiv Šiita u severoistočnim pokrajinama. Tako se Arapsko buđenje, zahtevi za demokratijom u severnoj Africi, Šiitska pobuna i ustanak protiv Gadafija vezuju u čvor od svega nekoliko sati, unutar prostora koji predstavlja američki regionalni vojni prioritet.

Robert Fisk je bliskoistočni dopisnik Indipendenta.

Preveo sa engleskog Nikola Tanasić