Američki marinac koji je boksovao u Medison Skver Gardenu deci je pevao samo srpske pesme

U Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice je sahranjen Nik Novak mlađi, neobični 83-godišnjak koji je po mnogo čemu zadužio lokalnu zajednicu u Pitsburgu, kako po svojim dobrim delima, tako i po sportskim ostvarenjima.

Marinci

Foto: Tanjug/AP Marinci

Nik je rođen 19. aprila 1928. u Dukvesnu, delu Pitzburga. Roditelji su mu bili srpski imigranti, Nikola i Ana, čije je devojačko prezime bilo Magdić. Kao 17-godišnjak je rešio da pošto-poto učestvuje u Drugom svetskom ratu, pa je postao marinac, a tada je i počeo da se bavi boksom.

Heroj svog voda postao je kada je, tako mlad, u bokserskom ringu nokautirao narednika koji je bio zadužen za fizičku kondiciju vojnika, pa time i nije bio omiljen kod običnih redova. Po okončanju službe, boksovao je i profesionalno, uzevši pseudonim Edi Polo, verovatno po austrijsko-američkom glumcu iz vremena nemih filmova. Tokom kratke karijere imao je čak i jedan nastup u čuvenom njujorškom Medison Skver Gardenu, ponosno ističu naslednici.

Nik Novak

Foto: Facebook Nik Novak

„On je tako divno, slatkorečivo govorio sa svima, da bi nas ljudi često pitali ‘Je l’ on stvarno bio bokser?’. Jeste, i to pravi“, kaže jedna od njegovih ćerki, Elizabet Kraćinovski.

Iako rođen u SAD, srpskog porekla se nije nikada odricao. Bio je član crkvenog odbora u hramu Svetog Save u Mekisportu, a više decenija je, posle završetka studiranja na prestižnom Univerzitetu Majami, radio kao nastavnik fizičkog. I, ne samo to. Bio je košarkaški trener, pomogavši mnogim generacijama, kako dečaka tako i devojčica, da tokom srednjoškolskog obrazovanja zavole „igru pod obručima“.

Član Srpskog nacionalnog saveza, organizacije koja od 1901. okuplja naše imigrante u SAD, imao je neobičan hobi.

„On je pevao srpske roduljubive pesme kome god je stigao. Svoj svojoj deci, svim svojim unucima. Ma, i ljudima na ulici, koji bi hteli da ga slušaju“, sa osmehom se svog oca prisetila njegova druga ćerka, Sendi Vikerman.

Nik Novak mlađi, neobični marinac, bokser, a pre svega dobar otac i nastavnik fizičkog, upokojio se kao najtrofejini košarkaški trener čije su ekipe učestvovale na tradicionalnom turniru srpskih timova u SAD.

(Darko Nikolić)

http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/borilacki-sportovi/americki-marinac-koji-je-boksovao-u-medison-skver-gardenu-deci-je-pevao-samo-srpske/13d7rlq