Ambasador Srbije u SAD: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

ambasador-srbije-u-sad:-trazimo-da-povuku-rezoluciju-o-srebrenici
Ambasador Srbije u SAD: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas novinarima u Njujorku da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu, javila je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Đurić je u izjavi za srpske medije u Njujorku rekao da je u misiji Srbije formiran štab koji se neprekidno, 24 sata, bavi situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici.

„Ona zaista izaziva mnogo i razloga za zabrinutost i razočaranja. Razočaranja zbog načina na koji se o ovako osetljivoj temi govori. Dakle, ovo je jedna tema koja ne treba da bude politizovana, tema koja pre svega treba da se bavi pijetetom prema žrtvama, a ne da izaziva nove podele“, rekao je Đurić.

Dodao je da je sada na delu pokušaj da se podnošenjem ovakve rezolucije prodube podele unutar same BiH, unutar koje ne postoji konsenzus oko ovako osetljivog pitanja.

„Na stranu to što su načinom na koji je ona predložena narušeni i ustav, i zakoni BiH, i unutrašnje uređenje koje jasno propisuje da je Predsedništvo BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike.“

„Ali mi govorimo o zemlji koja je postkonfliktno područje, o zemlji u kojoj se još uvek nalaze međunarodne mirovne snage upravo zbog povišenog nivoa etničkih tenzija i zbog odsustva političkog dogovora i onda neko u takvim okolnostima, mimo političkog dogovora, jednostrano gura nauštrb, odnosno protiv interesa jedne strane, jednu ovakvu rezoluciju“, ocenio je Đurić.

Ambasador je dodao da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici.

„I u takvim uslovima u kojima svi znaju koliko je ova tema osetljiva i koliko je važno da se region fokusira na budućnost, da se ne delimo, ne svađamo, ne otvaramo stare rane, deo zemalja koje su učestvovale i u dešavanjima devedesetih i koje su 1999. godine protivpravno napale našu zemlju, odlučuju da kosponzorišu ovu rezoluciju“, rekao je Đurić.

Generalna skupština UN trebalo bi da glasa o toj rezoluciji na plenarnoj sednici 2. maja.

Post Views: 102

Originalni tekst