AKTIVNOSTI ZAJEDNICE SRPSKIH KLUBOVA U KANTONU ARGAU

Ovih dana je Upravni odbor Regonalne zajednice kantona Argau (RZKA) obradovao svoje članove novim adresarom, a ako se pogleda lepo urađena „knjiga“ naših društava, onda se vidi da „RZKA“ broji 20 članova i time spada u najveće ali i najbolje organizovane zajednice pri Srpskom kulturnom savezu (SKS).

Predsednik Nenad Milenković (26) sa ponosom ističe i neke specifičnosti u odnosu na druge, jer u sastavu Zajednice deluje jedino „Srpsko-švajcarko pozorište „Duga“ koje je prošle godine izvelo pet predstava, a jednočasovna emisija na Kanalu „K“, Srpske redakcije radio „Mladosti“ jedinstvena je u Švajcarskoj i bavi se isključivo temama o aktivnostima naših asocijacija, integraciji u švajcarsko društvo i očuvanjem maternjeg jezika….
Valja napomenuti da ovde deluju i dva fudbalska kluba „Mladost“ (Arau) koji je član Druge lige (sa četiri tima) i „Jugoslavija“ (takođe Arau) koja igra u petoj ligi.

Kuglaši su najbrojniji – Mladost, Krone, Soko, “ YU 2000 Prateln“, Jugos, „Elektro – DOS“.Tu su i ribari „Poleta“ o kojim su „Vesti“ do sada često pisale.

Kaže naš narod „muzika veseli i zbližava“, a to je ujedno i glavni cilj Muzičke škole profesora „Lazića“ iz Nojenhofa. U novom srpskom adresaru u Argauu, mogu se naći i imena Gordane Nikolić i Saše Tanaskovića, predstavnika Dopunske škole Miloš i đorđije Damjanac (otac i sin) te Zdenko Ninković. Naravno tu i podaci o klubovima „Mladost“ (Arau), Baden iz istoimenog grada, „Nikola Tesla“ (Cofingen) i „Sloga“ iz Rajnfeldena, a kulturno-umetnička društva „Kolo“ (Nojenhof), „Polet“ (Bir) te „Vuk Stefanović Karadžić“ su deo đerdana ove dobro organizovane Zajednice.

Pozitivan primer

– Klubovi i ljudi koji koordiniraju rad „RZKA“ pozitivan su primer kako treba koordinirati rad – zadovoljan učinjenim ističe prdsednik SKS Simo Pavlović, koji je uveren da će ovaj način rada biti podstrek i primer i drugim regonalnim zajednicama od Ženeve do Šafhauzena i Bazela do Tesina.

– Svi će oni na sledećem sastanku, koji će se održati krajem ovog meseca, „položiti račune“ o svojim aktivnostima za ovu i sledeću godinu – ističe sekretar Zdenko Ninković, koji je zadužen i za arhiv SKS i RZKA što do sada nije bio slučaj među našim asocijacijama.
On dodaje će pozorište „Duga“ već u narednu nedelju izvesti komediju „I da sam pametan poludeo bih“ u hotelu „Vinklerid“ u Vetingenu (18.00 sati).