GODIŠNJA SKUPŠTINA SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA ŠTAJERSKA ZAJEDNICA IZ MARIBORA

INTERNETSKE NOVINE »ŠTAJERSKE NOVICE« BLIZU REKORDA OD 20. MILIONA POSETA
IVAN OBRADOVIĆ PREDLAGAN ZA POSEBNO PRIZNANJE

Radenci. 10. mart – Juče je poznati slovenački turistični kraj Radenci primio veliki broj članova društva »Štajerska zajednica« iz Maribora. U Radence su stigli delegati društva na 13. godišnju skupštinu društva, ovog veoma aktivnog društva. Stigli su delegati iz Ljubljane, Radenaca, Murske Sobote, Lendave i austrijskog Graca.

Na skupštinu su stigli i predstavnici crkvenog odbora Pravoslavne crkve iz Maribora, koji su članovi društva, na čelu sa Parohom pravoslavne crkve Savom Kosojevićem i članom crkvenog odbora Ivanom Obradovićem.

Skupština se održala u prostorijama hotela »DOSOR« u Radencima.

Delegati su minutom ćutanja odali poštu članu društva Miroljubu Maniću koji je umro pre nekoliko meseci.

Društvo sa svojim aktivnostima pokriva slovenačku i austrijsku Štajersku u kojima živi oko 20.000 Srba.
O aktivnostima članova iz austrijske Štajerske govorio je Dragan Pavić, podpredsednik društva zadužen za austrijski deo Štajerske.

Rade Bakračević, predsednik društva obavestio je delegate o aktivnostima koje su sprovedene u 2018. godini:
Od prvog januara 2018 do 31. decembra 2018. članovi uredništva Srpskih novina: »Štajerske novosti« redovno su izdavali ovaj časopis. Do 31. decembra 2018 novine je posetilo 19.400.000 čitalaca iz celog sveta.

Očekuju da novine do kraja 2019. poseti 20. milioniti čitalac. To će biti rekord za Ginisovu knjigu. Poznato je da nijedne srpske internetske novine nemaju toliki broj poseta. Ako dostignu broj poseta 20. miliona komisija koja prati srpske medije po svetu daće im posebno priznanje.

Moraju se potruditi da što više reportaža daju u novine da bi na taj način privukli mnogo čitalaca iz celog sveta i dostigli željeni broj poseta od 20. miliona. Dopisnici i urednici, kojih imaju po gradovima iz ovog dela Evrope, moraju se potruditi da privuku što više čitalaca i da dostignu taj magični broj od 20. miliona. Delegati su se zahvalili svim dopisnicima i urednicima koji neumorno pišu za novine bez ikakvog honorara.

Štajerske novosti je Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije registrovalo pod brojem 1519, kao redovne novine koje izlaze u Republici Sloveniji. U prošloj godini objavili su 200 reportaža i 1.000 fotografija.

Posebna priznanja delegati su dodelili svojim novinarima: Rade Bakračević, glavni urednik, Filip Matko Ficko, urednik za Pomurje, Radomir Čubranović, šef dopisništva iz Vojvodine, Dr Marko Lopušina, urednik iz Beograda, Stane Ribič, urednik za Slovačku, Zdravko Majstorović, urednik fotografije i Aleksandra Čubranović, fotoreporter iz Novog Sada. Ponosni su na svoje novinare koji su pratili rad najvećeg susreta pravoslavnih predstavnika u Sloveniji. Svoje međunarodno prestižno priznanje »Zlatno pero Štajerske« dodelili su petnaestorici vrhunskih novinara iz Evrope koji su pratili rad najvećeg susreta pravoslavnih predstavnika u Sloveniji. Svoje međunarodno prestižno priznanje »Zlatno pero Štajerske« dodelili su petnaestorici vrhunskih novinara iz Evrope.

Delegati su potvrdili predlog mariborskog Paroha Save Kosojevića da se podeli priznanje Ivanu Obradoviću, članu crkvenog odbora mariborske pravoslavne crkve. Priznanje će podeliti 24. juna na Slavi društva Svetih Vartolomeja i Varnave.
Urednik Rade Bakračević skoro svakog ponedeljka govori uživo na Radio Beogradu u emisiji: »Večeras zajedno« za Srbe iz dijaspore i regiona.

Takođe su se uključivali u emisiju RTV Srbije: »Za Srbe po svetu«.
Imali su intervjuje sa: Njegovom Svetosti Patrijarhom G. Irinejom, Njegovom svetosti Ruskim Patrijarhom Kirilom, Njegovom Svetosti Dalaj Lamom, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Srbije, Anom Brnabić, predsednicom Vlade Republike Srbije, Ivicom Dačićem, ministrom za spoljne poslove R. Srbije, Dejanom Židanom, predsednikom Parlamenta Slovenije, Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije, Miro Cerar, bivši predsednik Vlade R. Slovenije.

12. aprila u Zrenjaninu održano je srpsko – slovenačko kulturno veče. Prikazan je dokumentarni film Rada Bakračevića: »Putevima pravoslavlja«. Pesme Rada Bakračevića čitala je novinarka Zorica Zec.
Rade Bakračević je uživo vršio prenos susreta za Radio Beograd za emisiju: »Večeras zajedno« za Srbe po svetu. Tom prilikom je Rade Bakračević, predsednik komisije za dodelu prestižnog međunarodnog priznanja: »ZLATNO PERO ŠTAJERSKE« to priznanje uručio Aleksandri Čubranović iz Novog Sada, fotoreporterki Štajerskih novic.

16. maja 2018 članovi komisije prestižno novinarsko međunarodno priznanje »Zlatno pero Štajerske« podelili su poznatom profesoru Vlastimiru Vujiću iz Budimpešte. Priznanje su u prostorijama Mađarskog muzeja u Budimpešti predali Rade Bakračević, predsednik komisije i Zdravko Majstorović, generalni sekretar..
– 8. avgusta 2018 je Janez Rihtarič, gradonačelnik Opštine Radenci predao priznanje Radu Bakračeviću glavnom uredniku Štajerskih novic. Priznanje je Rade dobio za područje novinarstva i turizma.

– Izvršni odbor Kulturno istorijskog centra »Srpska kruna« Kragujevac je doneo odluku, da se Rade Bakračević, predsednik IO Štajerske zajednice postavi na funkciju direktora za kulturu i umetnost na području Republike Slovenije za četvorogodišnji mandat sa svim ovlašćenjima. Odluku je potpisala Mirjana T. Radenković, generalni sekretar »Srpske krune« i ovlastila ga za podelu zvanja Srpski vitez.

Tako je 5. decembra 2018 Rade Bakračević na svečanoj proslavi u slovačkom gradu Trnava dodelio zvanje Srpski vitez Stanetu Ribiču, predsedniku Udruženja Srba Slovačke u prisustvu velikog broja Srba i slovačkih političara. Podeli zvanja prisustvovala je gospođa Mirjana Radenković, generalni sekretar Srpske krune i Ambasador Srpske krune Đuro Milekić.

Urednik »Štajerskih novic« Rade Bakračević je vršio direktan prenos proslave za Radio Beograd preko emisije: »Večeras zajedno« za Srbe iz dijaspore i regiona.

Veliki višegodišnji projekat društva: 2016, 2017 i 2018 godine uradili su nešto što je vredno Ginisove knjige rekorda. Božidar Drinić, urednik magazina »AGRAR« iz Zrenjanina i Rade Bakračević, urednik Štajerskih novosti pobratimili su 12. slovenačkih sa 12. srpskih opština.

Čoka – Črenšovci, Novi Kneževac – Beltinci, Nova Crnja – Radenci, Kovin – Cankova, Srbobran – Grad, Irig – Ormož, Petrovac na Mlavi – Puconci, Bečej – Murska Sobota Titel – Odranci. Tišina – Kula, Cerkvenjak – Odžaci, Veržej – Sečanj.

Povezali su žitelje tih opština na privrednom, kulturnom i sportskom polju. Božidar i Rade su u prošloj godini doveli u Sloveniju 700 stanovnika srpskih opština. Žitelji ovih pobratimljenih opština već naveliko sarađuju.

Želja novinara magazina »AGRAR« i »Štajerskih novina« je da počnu sa povezivanjem austrijskih i srpskih opština.

  1. godine članovi literarne sekcije: Filip Matko Ficko, Dobre Stojanovski, Zdravko Majstorović i Rade Bakračević, nastupili su aktivno na literarnim susretima u gradu Lendava, koje je organizovao Savez kulturnih društava Lendava. Pesme Radeta Bakračevića su štampane u zbirci pesama: »Pobiralci rose« koje je objavio Savez kulturnih društava Lendava.2019 godine čekaju ih tri velika projekta: 600 godina Pravoslavlja u Sloveniji, časopis Štajerske novice i slikarska radionica za mlade članove.
  2. Rade Bakračević, foto: Zdravko Majstorović