Identifikovano šest osoba stradalih tokom „Oluje“

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja saopšteno je kako je petog februara u prisutnosti pomoćnika ministra Stjepana Sučića obavljena završna identifikacija osoba ekshumiranih sa asanacijskih groblja na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

– Izražavajući saučešće porodicama svih danas identifikovanih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i ovom je prilikom naglasio kako su nadležna tela Republike Hrvatske, predvođena Upravom za zarobljene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predana u rešavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja. Dodao je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sistematski i na jednak način bavi rasvetljavanjem sudbine svih nestalih državljana/građana Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj narodnosti, što potvrđuje i ova identifikacija posmrtnih ostataka koju je organizovala Uprava za zarobljene i nestale – stoji u saopštenju Ministarstva.

Pomoćnik ministra uputio je ovom prilikom i apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podele s Upravom za zarobljene i nestale. Dodano je i da nakon ove identifikacije Hrvatska traži još 1.492 nestale te 413 poginule osobe.

Dokumentaciono informacioni centar Veritas izdao je nakon toga saopštenje u kojem se navodi da su sve identifikovane osobe bile srpske nacionalnosti stradale u toku i nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“. Kako navodi ova organizacija među identifikovanima su i posmrtni ostaci Dragomira Čotre (45), duševnog bolesnika koji je ubijen krajem avgusta 1995. godine u selu Bjelina, opšina Benkovac, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u novembru 2016. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Veritas kaže da su među identifikovanima i posmrtni ostaci Bože Vladića (25) iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva svoja saborca ubijen 5. avgusta 1995. na području Crkvenog Boka dok su se osobnim vozilom kretali u pravcu Republike Srpske, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u martu 2017. godine iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Jove Momčilovića (54) iz Krša, opština Gospić, koji je 6/7 avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2013. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Jovana Macuta (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta, kojem se izgubio trag u vreme akcije “Oluja”, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2007. godine iz grupne grobnice u Petrinji.

Veritas za sada ne raspolaže imenima ostale dvojice identifikovanih. Na Veritasovom spisku nestalih još se nalazi 1.770 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.275 civila, od čega su 493 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije, saopšteno je iz ove organizacije.

The post Identifikovano šest osoba stradalih tokom „Oluje“ appeared first on srbi hr.

Original Article