Programom „Mostovi prijateljstva“ zatvoren „Festival mladih Vukovar 2018.“

Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije uspešno je realizovalo projekat „Festival mladih Vukovar 2018.“ u čijem su se završnom programu nazvanom „Mostovi prijateljstva“ predstavile sve sekcije ovog društva kao i gosti iz Srbije. Sedamdesetak članova „Sloge“ deluje u šest sekcija i to: mlađa i starija folklorna grupa, tamburaški orkestar „Vučedolski tamburaši“ sa solistima, etno i dramska sekcija te rekreativna veteranska folklorna grupa.

– Na kraju svake godine običaj svih KUD-ova je da naprave završni koncert na kome prikažu sve ono što su prethodne godine radili. Možemo se pohvaliti da imamo dosta toga novog, osnovana je rekreativna veteranska folklorna grupa. Članovi ove grupe javili su nam se sa željom da nauče da plešu i mi smo im to omogućili. Osim toga ponovo smo pokrenuli i dramsku sekciju i to dečiju i odraslu grupu. Sve to smo prikazali večeras. „Slogu“ vraćamo na ono što je nekada bila, veliko društvo koje će da obuhvati sve ono što je važno za kulturni amaterizam Srba sa ovog prostora – ističe predsednik KUD-a „Sloga“ Branislav Bijelić koji dodaje da je zadovoljan postignutim u godini koja je na izmaku.

– Možemo biti zadovoljni s obzirom da smo uspeli da obnovimo veliki deo našeg prostora koji je bio u jako lošem stanju. Nerešena imovinska pitanja ne dozvoljavaju nam da mnogo ulažemo u taj prostor, ali moramo ga dovesti u stanje prilagođeno za normalan rad. Pored toga uspeli smo da povećamo broj članova. Pokrenuta je dramska sekcija, ali je i veliki broj dece u uzrastu od šest do deset godina upisan u Slogu, tako da smo veoma zadovoljni – ističe Bijelić.

Učestvovali i gosti iz Srbije

Program su otvorili glumci okupljeni u dramskoj grupi, zatim su se na sceni tokom dvočasovnog programa smenjivali svi članovi KUD-a „Sloga“ koji su predstavili rad šest sekcija. Najmlađi članovi društva su kroz folklorne koreografije prikazali značajan napredak postignut tokom godinu dana rada, odigrali su i prve uloge uvežbane u sklopu dramske sekcije. Prvi put nastupali su i članovi rekreativne veteranske folklorne grupe koji su se predstavili „Spletom gradskih igara“ i tako zabeležili svoj prvi scenski nastup. Na godišnjem koncertu „Sloga“ je ugostila prijatelje i saradnike iz Bača u Republici Srbiji – Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ i pevačku grupu „Tramošnjanke“.

– Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Bača postoji od 1994. godine. Broji oko 150 članova raspoređenih u pet sekcija: folklorni ansambl, izvorna ženska pevačka grupa „Tramošnjanke“, narodni orkestar, pevači solisti i dramska sekcija. Društvo radi na očuvanju i negovanju kulturnog nasleđa srpskog naroda, i naroda sa kojima živi zajedno na ovim prostorima. Pored toga razvijamo i negujemo saradnju sa drugim društvima učešćima na festivalima i uzajamnim posetama. Ostvarena je saradnja sa društvima iz Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Makedonije, Grčke, Rumunije, Slovačke, Ukrajine, Švedske, Kipra i Nemačke – izjavio je predsednik KUD-a „Mladost“ Bojan Vlajić.

Ženska pevačka grupa „Tramošnjanke“ deluje u okviru KUD-a „Mladost” Bač od 1996. godine. Neguje srpske izvorne pesme.

– U Vukovar dolazimo često jer Bač je veoma blizu i sa Kulturno-umetničkim društvom „Sloga“ negujemo dugogodišnje prijateljske odnose. Izvodimo pesme iz Krajine, najviše iz Bosne, ali i iz svih delova Hrvatske gde žive Srbi, iz Dalmacije i Like. Večeras smo u Vukovaru izveli nekoliko pesama među kojima i muško-žensko natpevavanje koje se najčešće izvodilo na prelu ili nekim veselim druženjima, na taj način su se mladi zabavljali, zatim i svatovsku groktalicu koja se pevala kada se momci žene i devojke udaju. Srećna sam jer u grupi imamo mlađe generacije koje će nastaviti sa radom tako da će ove pesme da žive još dugo – rekla nam je voditeljica pevačke grupe „Tramošnjake“ Vukosava Mitrović.

U završnom programu Festivala mladih Vukovar 2018 „Mostovi prijateljstva“ nastupao je i Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjete“. Scenu na kojoj je zatvoren festival i obeležena, za KUD „Slogu“, uspešna 2018. godina osmislili su članovi etno radionice. Radovi članica ove grupe Svetlane Antić, Biljane Krstić i Radojke Oreščanin uvršteni su u žiriranu izložbu „100 žena 100 minijatura“, koja je bila postavljena u holu Narodne skupštine Srbije.

Cilj KUD-a „Sloga“ je da svojim kulturnim, muzičkim i socijalnim delovanjem okuplja mlade iz Vukovara i okoline te ih, na organizovan i edukativan način, usmeri ka prihvatanju srpske tradicije i svega što srpski folklor podrazumeva.

Društvo je od svog osnivanja 1920. godine s radom prekinulo jedino za vreme poslednjeg rata u Vukovaru, a danas pored brojnih problema povećava broj svojih članova i neguje narodno stvaralaštvo Srba čime značajno doprinosi bogatstvu kulturnog života Vukovara.

The post Programom „Mostovi prijateljstva“ zatvoren „Festival mladih Vukovar 2018.“ appeared first on srbi hr.

Original Article