Regija u fokusu – mladi u akciji

Ovaj projekat je pokrenula nemačka organizacija Europa Zentrum Baden-Wurttemberg iz Štutgarta, sa ciljem jačanja lokalnih i regionalnih prekograničnih mreža za izgradnju međusobnog poverenja, te podsticanja međunarodne saradnje u Dunavskoj regiji.

„Ovu projektnu aktivnost organizujemo u okviru Dana mladih Vukovara, a ideja nam je čuti mlade kako možemo poboljšati prekograničnu saradnju i skupiti projektne predloge. Ovaj projekat je zamišljen da pomogne razvoju regije, jer smo svi mi udaljeni od svojih centara, Vukovar od Zagreba, Bačka Palanka od Beograda, a Pečuj od Budimpešte. Ali, naši su gradovi međusobno blizu i povezuje nas Dunav. Mnogo je već projekata iza nas, a veliki problem je njihova održivost. Rezultate ovog projekta ćemo prezentovati na godišnjem forumu Strategije EU za Dunavsku regiju u oktobru u Bugarskoj“, rekla je predsednica Evropskog doma Vukovar Lana Mayer.

Mlade je pozdravio i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

„Mladi ljudi treba da idu u akciju, ne trebaju čekati da se desi nešto sa strane, već treba aktivno da učestvuju u svom životu. Treba u sebi i u drugima da pronađete kvalitet života i rada, nema čekanja, sami to morate da uradite. Ovo je jedan važan skup i ovakvi projekti u kojima su mladi spona su veoma bitni za ovu sredinu. Zato, borite se za svoja prava i za svoja radna mesta“, poručio je Šapić.

Projektna ideja – izgradnja novog turističkog kompleksa na Dunavu

Mladi su u grupama kroz metodu World caffe raspravljali o različitim temama, iznosili svoje ideje i predloge. Razgovaralo se o turizmu, politici, slobodnom vremenu, studentskoj razmeni, zapošljavanju, sportu, obrazovanju, umetnosti i kulturi. Nastale su i konkretne projektne ideje, kao što je izgradnja novog turističkog kompleksa na Dunavu. Taj kompleks bi sadržavao zajednički smeštaj, hostel prilagođen potrebama mladih, otvorene teniske terene, uređenu plažu i kupalište, akva park, zoološki vrt, spa centar, botaničku baštu, adrenalinski park i restoran nacionalne kuhinje i bio bi smešten u pograničom području, u blizini granice Hrvatske, Srbije i Mađarske. Mladi smatraju da je održivost jednog ovakvog projekta kompleksna, pa bi za njegovo finansiranje povukli novac iz evropskih fondova.

Izgradnja ovog kompleksa doprinela bi razvoju turizma i otvaranju novih radnih mesta u pograničnom području.

Veliko interesovanje mladi su pokazali za sport. Na tu temu su izneli zanimljiva rešenja. Misle da bi trebalo napraviti kampove za mlade i organizovati turnire, a zbog boljeg upoznavanja oformiti mešovite timove sastavljene od mladih različitih nacionalnosti.

Radi promocije kampova doveli bi poznate sportiste, kao recimo Novaka Đokovića i uključili licencirane trenere za rad sa mladima. Predložili su uvođenje nagrada, kako bi motivisali mlade na takmičenja u sportu. Od sportova ih najviše zanimaju odbojka na pesku, tenis, fudbal, vaterpolo, košarka, rukomet, badminton, teretana na otvorenom. Slažu se da učešće u kampovima treba da bude besplatno, a da sportske sadržaje prate i kulturne manifestacije. Za sve to im je potrebna podrška lokalne samouprave i sponzora.

„Zaključio sam da sport povezuje mlade i da pored takmičenja žele da imaju i određene radionice na temu sporta, gde bi se družili i razmenjivali mišljenja. Ovo je prvi put da učestvujem u projektu prekogranične saradnje kao moderator. Odlučio sam se za sport jer sam trenirao fudbal dvadeset godina i dugo godina bio fudbalski sudija. Moja iskustva na ovom projektu su pozitivna, jer sam naučio nešto novo i upoznao različite ljude. Voleo bih da ostvarim mogućnost da učestvujem u nekom novom projektu, steknem nova poznanstva i putujem“, zaključio je Vojislav Zubac iz Bačke Palanke.

Građanski dijalog po nazivom Regija u fokusu – mladi u akciji podržali su i zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, kao i mlađi konzul Republike Mađarske u Osijeku Ena Obradović. Nastavak ovog projekta zakazan je za septembar kada će se građanski dijalozi održati u Bačkoj Palanci.

Original Article