Srbiji ima ko da pomogne

Na put u Srbiju ovih dana krenula je i gospođa Keti Fenslou, direktor čikaške organizacije “ Lifeline „, koja radi pod patronatom srpske princeze Katarine Karađorđević. U Beogradu je, posle mnogo godina, bila prošlog septembra, ali ovoga puta u svoj rodni grad vodi i svoje dve kćerke, kojima želi da pokaže lepotu Srbije, ali i da ih uveri kakva je sve pomoć našoj zemlji potrebna.
– One kažu da u Beogradu žele da vide staro, a ja im govorim da je u Beogradu sve staro i lepo, kao i u celoj Evropi, kaže za „Vesti“ gospođa Fenslou, na svom sve boljem srpskom jeziku, koji intenzivno obnavlja poslednjih nekoliko meseci.
Posebno joj je draga slika ispred kuće u kojoj je rođena – u ulici Stojana Protića 35, a ovoga puta bi želela da poseti mnoga mesta iz detinjstva koja je zaboravila i za koja u septembru nije imala vremena.
– Najpre ću nekoliko dana utrošiti na poslovne razgovore sa princezom Katarinom, a potom sa mojim kćerkama obići neka važna mesta u Beogradu i Srbiji. Jedna od mojihkćerki je u Beogradu bila kada je imala četiri godine, ali nema mnogo uspomena, pa ovo putovanje ima posebnu važnost za sve nas.

Mnogo posla

– Obići ćemo nekoliko bolnica, izbegličkih kampova i dečjih domova, i naravno nadam se da će slika biti nešto bolja nego prošle godine. Ja želim da ljude u čikagu, koji su spremni da pomognu „Lifeline““ na pravi načn obavestim čime se organizacija bavi i kome pomaže, da im ukažem na neophodnu potrebu za nabavku medicinske opreme i sredstava, za udobniji smeštaj mališana u domovima. Kada oni shvate da mi pomažemo deci i starima, onda im više objašnjenja i nije potrebno. A krug uticajnih ljudi do kojih mogu dopreti je veliki, jer sam se godinama bavila humanitarnim radom i na različite načine pomagala. Zato verujem da će ta dugogodišnja iskustva i poznanastva i ovoga puta dobro doći.

Kćerke žele da posete školu koju je pohađala majka, da upoznaju ljude koje je ona znala, ako su još živi, da šetaju ulicama maminog detinjstva.
Fotografije od prošlogodišnje posete dečjim ustanovama, bolnicama i prihvatnim centrima na Ketinom licu izražavaju suze i duboku tugu zbog naše tragedije, pa će i ovoga puta obići važne institucije i ponovo osetiti topao zagrljaj mališana kojima svojim radom pomaže.
Tek nekoliko meseci na ovoj funkciji, Keti Fenslou veruje u uspeh ove humanitarne misije, jer zna da je pomoć Srbiji neophodna i da joj ima ko pomoći.

Američki „program“

Princ Aleksandar i princeza Katarina u septembru će prisustvovati donatorskom skupu u čikagu.
– Sve detalje ćemo dogovoriti sada u Beogradu o tom četvorodnevnom programu. Kraljevski par će imati susret sa ovdašnjim biznismenima i predstavnicima velikih kompanija, tako će moći bliže da ih upoznaju. Drugog dana će Kolo srpskih sestara Amerike imati svoj tradicionalni godišnji skup u čikagu, sa koga će sav prihod uputiti
organizaciji „Lifeline““, potom ćemo posetiti manastir u Libertivilu, u kome je sahranjen kralj Petar, a verujem da ćemo organizovati i susret sa ovdašnjim Srbima. Princeza će govoriti i u bolnici Univerziteta čikago, što će takođe biti veoma važno za popularizaciju naše organizacije. Imaćemo i susret sa članovima čikaškog Rotari kluba, koji je veoma uticajan i koji može značajno da pomogne, na različite načine.

– Godinama sam volontirala, radila u bolnicama sa bolesnicima obolelim od raka, i bila sam prilično umorna od toga, pa sam nekoliko godina napravila pauzu. Ali, posle moje septembarske posete Beogradu u meni se ponovo probudila želja, ovoga puta da pomognem svom narodu, i zato verujem u uspeh. Naravno, biće veoma važno da naša prva velika akcija uspe i da prikupljenim sredstvima pokažemo šta zaista i koliko možemo
da učinimo zajedno.