Glumačka ostvarenja u Istočnom Sarajevu

Na pozorišnim daskama pet dana smenjivale su se brojne predstave: Podvala Milovana Glišića, Ljubav na leskovački način Nenada Kražića, Budala na večeri Narodnog pozorišta iz Tuzle, u režiji Mithata Kušljugića, Dr Feler Slavija teatra iz Beograda u režiji Dragana Bože Marjanovića i Koštana Slavija teatra Velimira Mitrovića. Na sceni se našao i autorski projekat Stevana Šerbedžije i Vladana Radovanovića Suvišan čovek i Prah u režiji Veljka Mićunovića. Poslednje festivalske večeri odigrane su predstave: Sudnica Aleksandra Ristanovića i Malo blago Slađana Kilibarde.

Na kraju je žiri doneo jednoglasnu odluku, da se za najbolju proglasio predstava Podvala Milovana Glišića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, a u režiji Đurđe Tešića.

Za najbolju žensku ulogu ove godine ravnopravno su dodeljene nagrade glumicama Slađani Zrnić za lik Lane u predstavi Malo blago i Nataši Ivančević za lik Kaje u istoj predstavi Pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

Za najbolju mušku ulogu proglašen je glumac Ljubiša Savanović za lik advokata Neše u nagrađenoj komediji Podvala Republike Srpske. Nagrada za najbolju monodramu dodeljena je predstavi Sudnica, autorskom projektu u izvođenju glumca Aleksandra Ristanovića.

Ovogodišnja izvanredna selekcija viđenih predstava, kako u domenu male scene, tako i monodrame, bila je savršeno organiazovana i za svaku je pohvalu.

Na sledećem, 23. međunarodnom festivalu, organizatori su najavili da će proširiti broj nagrada, pa se očekuje još živopisniji dramski žanrovi i još bolji glumački, rediteljski, scenografski i kostimografski sastav.

Osim Festivala malih scena i monodrame – u javnoj ustanovi Kulturni centar Istočno Sarajevo svakodnevno se promovišu značajna književna ostvarenja, održavaju izložbe, brojna predavanja i muzičke svečanosti koje građani Istočnog Sarajeva rado i redovno posećuju.