Susret vladike Andreja i "Prosvjetinih" đaka

Vladika Andrej je ljubaznim rečima pozdravio prisutne i pokazao veliki interes i simpatiju za đake i rad škole, piše u saopštenju Prosvjete Austrija. U ime prisutnih, njemu se na dosadašnjoj velikoj pomoći i podršci zahvalio prof. Srđan Mijalković, osnivač škole i predsednik Prosvjete.

Posle programa koji su učenici i klinci iz Malog hora Prosvjete izveli, kao i lepog posluženja,  episkop je pozvao goste u svoje odaje gde je u veselom i otvorenom razgovoru sa đacima i roditeljima pohvalio i ohrabrio njihov trud na učenju i čuvanju srpskog jezika i kulture.

Vladika Andrej je oduševljenoj dečici podelio lepe poklone i naročito istakao angažman roditelja i vredni rad tima mladih pedagoga Prosvjete.

„Bez velikog truda svih vas, od predsednika do roditelja, nastavnika i dece, škola ne bi bila tako uspešna“, rekao je episkop.

On je obećao da će se njegova podrška i pomoć školi nastaviti i pozvao sve goste da se nekom lepom prilikom ponovo susretnu pod njegovim krovom.

Inače, Prosvjetina škola je jedina mogućnost da brojna deca iz Beča uče srpski jezik. U Austriji ne postoje škole gde se uči srpski, koji oficijelno nije priznat, već se insistira na politički nametnutom tzv. „BKS jeziku“ (bosanskohrvatskosrpski).