I u Johanesburgu obeležen Dan Svetog Save

Ove godine domaćin slave je bila porodica Ivković, Vanja i Milena. Kao i svake godine, učešće u organizaciji su uzele KSS Kosovka devojka i roditelji i đaci škole Sveti Sava, javlja za Program za dijasporu RTS-a Violeta Marinović.

Ovu proslavu svojim prisustvom su uveličali i gosti iz ambasade Republike Srbije Božin Nikolić i zamenik šefa misije konzul Saša Mart sa prodicom, otac Isajlo Marković sa suprugom Natašom i ostali uvaženi građani Republike Srbije koji žive i rade u Južnoj Africi i koji godinama nesebično pomažu u organizaciji svih manifestacija u cilju očuvanja maternjeg jezika, religije i kulture na Afričkom kontinentu.

Učenici srpske škole Sveti Sava iz oba odeljenja, Johanesburga i Pretorije, pripremili su recital na temu Sveti Sava, princ i prosvetitelj. Učenici, Petra Stojanović i Ivan Tucaković izveli su kratke muzičke numere na violini. Konferansije, dr Vojin Đorđević, pročitao je Besedu o Svetome Savi Mateje Bećkovića. Na kraju programa omladinci iz SKUD-a Afrika izveli su igre iz Srbije u koreografiji Srđana Budimira.

Škola Sveti Sava ima kontinuitet od trideset učenika svake školske godine, a neki se i vrate u otadžbinu i uključe u obrazovni sistem Republike Srbije. Odeljenje u Pretoriji je otpočelo sa izvođenjem nastave avgusta 2015. godine. Đaci su deca naših stručnjaka, inženjera i tehničara koji rade za internacionalnu firmu IMR Hamburg, a koji su i bili inicijatori otvaranja ovog odeljenja.

„Prošle godine podršku smo dobili od Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i jako smo ponosni da prepoznaju naš trud i napore koje ulažemo da se naša deca ne asimilizuju u Južnoj Africi i ne zaborave maternji jezik“, kaže za Program za dijasporu RTS-a profesorka razredne nastave Violeta Marinović.