Protest dijaspore kod clanova Senata SAD-a zbog istupanja senatora Bajdena

Predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja, najaktivnije i najvece srpske organizacije u Americi, gospodin Miroslav Majkl đordevic, uputio je pismo senatoru Bajdenu, kao i ostalim senatorima (njih 18) clanovima Komiteta za spoljne poslove americkog Senata.

U pismu g. Bajdenu se kaže da je veliki deo srpsko-americke zajednice i njenih prijatelja koje predstavlja Kongres srpskog ujedinjenja veoma zabrinut i uznemiren nedavnim govorom senatora Bajdena na sastanku Društva americko-albanskog prijateljstva. Na tom skupu, senator je, naime, osim dva opšte poznata uslova koje je neophodno da Jugoslavija ispuni da bi dobila podršku Sjedinjenih Država (da „prestane sa uticajem koji vrši“ na Republiku Srpsku, i da ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu) pomenuo i dva potpuno nova: da zaustavi podelu Kosovske Mitrovice i da prestane da „vrši negativan uticaj na Kosovo“ kao i „da se javno izvini za genocid na Kosovu, u Hrvatskoj i u Bosni.“
Uz pitanje da li se opet menja utvrdena procedura u vezi sa zahtevima koje se postavljaju Srbiji, gospodin đordevic posebno izražava zabrinutost u vezi izvinjenja koje Bajden pominje i navodi cinjenice je da je više Srba ubijeno samo u Jasenovcu u toku ovih nekoliko godina nego hrvatskih i muslimanskih civila od strane Srba u toku nekoliko vekova! „Više Srba je proterano tokom 1992 -1999. nego bilo koje druge grupe naroda u bivšoj Jugoslaviji. Daleko najveca akcija etnickog cišcenja sprovedena je u avgustu 1995. Hrvatska je proterala 200.000 svojih gradana srpskog porekla sa zemlje njihovih predaka u Krajini i Slavoniji, kada je mnogo domova uništeno i mnogo civila ubijeno.“ – kaže se u pismu. Što se Kosova tice, od dolaska KFOR-a, podseca se dalje, „preko 300.000 Srba proterano je sa svojih dedovina, njihove kuce su uništene, a imanja opljackana. Preko 100 srpskih pravoslavnih crkava i srednjevekovnih manastira sravnjeno je sa zemljom. Statistike govore da su albanski ekstremisti ubili približno 2.000 Srba.
Ko bi trebalo da pocne da se izvinjava?.“ – pita se u u pismu.
Kopije pisma upucenog senatoru Bajdenu poslate su i na adrese ostalih osamnćst senatora, clanova Komiteta za spoljne poslove, uz komentar da Sjedinjene Države kao globalna svetska sila moraju da vode racuna o razlicitim regionima u svetu, a medu njima i o regionu Jugoistocne Evrope, odnosno Balkana. „Nedavni govor predsedavajuceg vašeg Komiteta, senatora Bajdena, na skupu Albansko-americke grupe, bio je i kontraproduktivan i neistinit“. kaže se u pismu gospodina Majkla đordevica. „On je dodatno opteretio krhku demokratiju u Srbiji i izazvao zabunu oko ciljeva naše spoljne politike u ovom regionu“. Na kraju pisma, clanovi Komiteta se mole da se ograde od stavova gospodina Bajdena kojima se, de facto, nastoji da promoviše Velika Albanija.