Vence za junake Drugog svetskog rata položio i ruski ambasador

U skladu sa epidemiološkom situacijom na području Republike Hrvatske i uputama štaba civilne zaštite u Belom Manastiru i na spomen-kompleksu Batinske bitke obeležena je 76. godišnjica ove veoma važne bitke u Drugom svetskom ratu.

U Belom Manastiru venci su položeni na Trgu Slobode te na mesnom groblju kod spomenika Palim borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Crvene Armije i revolucionarima.

– Položili smo vence na biste revolucionara Sare Bertić, Jovana Lazića i Ernea Kiša. Nakon Belog Manastira, uputili smo se na spomen-kompleks Batinske bitke i tamo smo položili vence na spomenik pobede Crvenoj Armiji. Borci Crvene Armije Sovjetskog Saveza učestvovali su na proboju mostobrana kod Batine i njihov uticaj na tu bitku je i više nego značajan jer se radi o jednoj od najvećih bitaka na jugoistoku Evrope u Drugom svetskom ratu – priča predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Belog Manastira Nikola Opačić.

Preko Batine, napredovali skroz do Berlina

Vence su na ovim mestima položili predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko, vojni izaslanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj general Genadij Možaev, zamenik gradonačelnika Belog Manastira Predrag Stojanović, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira, Srpsko narodno veće, Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije i grada Belog Manastira, belomanastirske gradske organizacije SDSS-a i SDP-a i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva.

– Kada je pao mostobran na Batini, otvorila su se vrata prema zapadu i severu što znači da su jedinice 51. Udarne vojvođanske divizije oslobađajući Baranju izbile na levu obalu Drave, a jedinice Crvene Armije uputile su se prema Pečuhu i ušle duboko u mađarsku teritoriju, napredujući prema Budimpešti i Beču, odnosno prema Berlinu 1945. godine. U Batinskoj bici živote je izgubilo oko 1.500 vojnika Crvene Armije i 876 boraca NOB-a. Ova bitka započela je 11. novembra 1944. godine u jutarnjim časovima, a završila je 29.novembra iste godine – objašnjava Nikola Opačić značaj ove bitke.

Batinska bitka generalni konzul srbije u hrvatskoj milan šapić
Delegacija Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru polaže vence na spomen-kompleksu Batinske bitke.
Foto: Fejsbuk

Prisutnima u Batini prikladni govor održali su predsednik SABA RH Franjo Habulin, ruski ambasador Andrej Nesterenko i Nikola Opačić koji je ovom prilikom, uz zamenika gradonačelnika Belog Manastira Predraga Stojanovića dobio „Medalju u znak sećanja na heroje otadžbine“ koju im je poslao ministar odbrane Ruske Federacije general Sergej Šojgu.

Osim na spomen-kompleksu posvećenom Batinskoj bici i u Belom Manastiru venci su položeni i na spomeniku Bolmanskoj bici gde je svoju delegaciju, uz ostale već nabrojane institucije, imala i Opština Jagodnjak. Venci su takođe položeni i u prigradskim naseljima Belog Manastira Šećerana i Branjin vrh.

The post Vence za junake Drugog svetskog rata položio i ruski ambasador appeared first on srbi hr.

Original Article