Lokalni fudbal na čekanju

Tek što su počeli svoje pripremne prijateljske utakmice za nastavak prolećnog dela sezone, a u nekim ligama odigrano je i nekoliko prvenstvenih utakmica, pojava korona virusa zaustavila je sve aktivnosti u ovom sportu.

Od strane Hrvatskog nogometnog saveza najpre je klubovima stigao dopis da se utakmice igraju bez prisustva publike, a samo dan kasnije sva takmičenja odgođena su do kraja marta meseca. Međutim, situacija sa epidemijom prolongirala je ovu odluku i u ovom momentu još uvek se ne zna kada će i da li će se prvenstva uopšte i nastaviti.

– U ovom trenutku teško je bilo šta reći kada bi se mogla nastaviti prvenstva u ligama NS Vukovar. Vidimo da još ni medicinska struka sa sigurnošću ne može reći kada će proći opasnost od pandemije. Mi redovno pratimo izveštaje Štaba civilne zaštite kao i uputstva koje daje HNS. Kad oni daju zeleno svetlo, takmičenja će se nastaviti – istakao je predsednik Fudbalskog centra Vukovar Zlatko Vrančić.

Pored toga što se u ovom momentu ne zna da li će se prvenstvene utakmice igrati, ne zna se tačno ni šta će biti ukoliko epidemija potraje, a samim tim i fudbalske utakmice biće na čekanju.

– Mi se nadamo da će se prvenstva završiti i da neće biti potrebe za prekidom takmičenja. U našim ligama nema puno kola tako da bi u nekih 45 dana mogli okončati takmičenja. Ako se to ipak desi mogu se proglasiti tehnički prvaci, a u jesen bi bilo najrealnije da se napravi ono što smo klubovima predlagali za sezonu 2019/20, a to je spajanje Druge i Treće lige i podela u dve grupe i nakon jednog kruga formirale bi se liga za prvaka i liga za plasman. U svakom slučaju kao i do sada daćemo mogućnost klubovima da se izjasne o sistemu takmičenja – naglašava Vrančić.

Klubovi i savez spremni za početak takmičenja

U nastalim okolnostima nikome ne odgovara ovakva situacija. Fudbal najviše nedostaje igračima, ljudima koji vode klubove i savez, ali i publici. Lokalne samouprave po nalogu države obustavile su sve isplate udruženjima građana, pa tako i fudbalskim klubovima koji ipak i u ovakvim okolnostima imaju finansijska izdavanja kao što su režije i održavanje terena koje je neophodno i u vremenu kada se fudbal ne igra.

– Što se nas tiče takmičenje može krenuti već sutra, za to smo spremni. Poverenik za takmičenje kontaktirao je sve klubove Druge lige i napraviće se novi raspored za prolećni deo s obzirom da je ŠNK „Sokol“ iz Berka odustao od takmičenja, tako da će se odigrati još sedam kola umesto devet koliko se trebalo igrati. NS Vukovar uprkos problemima sa finansiranjem jer već drugi mesec nije na račun uplaćena ni jedna kuna, funkcioniše, redovno izvršavamo sve svoje obaveze. Sekretar je po potrebi u kancelariji i u dogovoru sa predsednikom rešava ako ima nešto hitno što bi trebalo da se reši. Lično sam u kontaktu sa svim poverenicima liga, oni su sve pripremili i mi smo spremni na sve scenarije. Optimista sam i verujem da ćemo se vratiti normalnom stanju i da će se fudbal ponovo igrati – zaključio je Vrančić.

Do tog normalnog stanja fudbalski tereni miruju, igrači nemaju mogućnost da treniraju, a klubovi su uprkos svim problemima spremni da počnu sa takmičenjem.

– Fudbalski klub Bršadin počeo je pripreme 23. februara i nakon toga odigrali smo dve prijateljske utakmice nakon čega smo morali pripreme da prekinemo zbog već poznate situacije. Taman smo složili jednu dobru ekipu kako bismo je pripremili za Prvu županijsku ligu pošto smo u dosadašnjem delu prvenstva imali osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu Mitnice. Nadamo se da neće doći do poništavanja ove sezone jer smo uložili veliki trud kako bismo bili prvi u ovoj ligi i ostvarili naš osnovni cilj, a to je plasman u Prvu županijsku ligu – istakao je potpredsednik FK Bršadin i član IO Fudbalskog centra Vukovar Marko Purić.

Ukoliko na kraju dođe do prihvatanja i usvajanja zatečenog stanja, odnosno da se proglase tehnički prvaci, Bršadinci bi ostvarili pravo plasmana u Prvu županijsku ligu i takvu bi odluku, po najavama, i prihvatili.

The post Lokalni fudbal na čekanju appeared first on srbi hr.

Original Article