Uspešna decenija i po Akademije Sveti Sava

Sve je počelo liturgijom na kojoj je poruku velikom broju prisutnih uputio vladika srednjezapadno-američki novogračanički Longin.

„Da ova škola i ubuduće daje dobre plodove, da zaista budemo ponosni na nju i da naša deca izađu iz ove škole, ne samo sa znanjem, već noseći u srcu ljubav prema svima“, rekao je vladika Longin.

Prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković i direktor Kancelarije Republike Srpske u glavnom gradu SAD-a Obrad Kesić.

„Koliko sam obavešten ima sve više đaka, tako da se škola premešta na neku drugu lokaciju, potrebna im je veća zgrada i ja im na tome čestitam. To je dokaz da Srbi koji žive ovde kulturu, tradiciju, jezik i religiju svoje zemlje“, rekao je Matković.

Obrad Kesić je na svečanom banketu pročitao pismo koje je poslao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„U ime naroda i građana Republike Srpske želim da vam čestitam ovu godišnjicu i da poželim puno uspeha u daljem radu i vašoj školi i svim učenicima koji se na Akademiji Sveti Sava školuju“, poručio je Milorad Dodik đacima i nastavnicima Akademije Sveti Sava.

Članovi gudačkog kvarteta i škole za Muzičke talente u Ćupriji organizovali su jedan neformalan nastup za posetioce na banketu.

„Trebalo bi da imamo koncert na Bemusu u Beogradu i on nam je jako bitan. Sviramo na zatvaranju Bemusa, 1. novembra“, istakle su učenice Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Sve je oduševila etno grupa Trag iz Banja Luke, koja je nastupila sa nekoliko pesama. Ovo je za njih sedmi koncert za samo nedelju dana.

Akademija Sveti Sava ima 20 posto učenika više nego prošle i svi su zadovoljni radom, ove, po mnogo čemu, jedinstvene i dragocene škole.