45 godina postojanja KUD Mladost iz Pariza

Kulturno umetničko društvo Mladost iz Pariza, koje ove godine obeležava 45 godina postojanja od ovog proleća je u znaku velikog jubileja. Kao najstarije aktivno srpsko kulturno-umetničko društvo u Francuskoj osnovano je na Đurđevdan 1979. godine. Danas Mladost ima dečji, omladinski, prvi ansambl i rekreativni ansambli, sa oko 70 igrača. U svom repertoaru skoro četrdeset koreografija i isto toliko nošnji.

Foto: KUD Mladost Pariz

Deo tog repertoara izveli su na nedavno održanom tradicionalnom festivalu Festi Folk u pariskom pozorištu Saint Leon. Na ovogodišnjem dečijem folklornom i pevačkom koncertu ansambli Mladosti „MiniMlad” „O’Mlad i „Rekrea” u prelepom ambijentu pred velikim brojem posetilaca izveli su mnoge koreografije. Kao što su tokom svog postojanja oduševljavali mnogu publiku na nastupima širom Evrope, kao i Amerike (San Dijego, Čikago, Majami) tako je bilo u ovoga puta – ponovo su pozdravljani ovacijama. Pored igrača KUD Mladosti nastupili su i njihovi drugari društva KUD Biseri iz Dransija, kao i učenici Srpske škole parohije Sveti Sava u Parizu.

Predsednik društva Željko Ivović je pozdravio prisutne a prisutnima se obratio i vladika zapadnoevropski Justin. Festival je počeo himnom Republike Srbije Bože pravde. Tokom večeri pored divnih igara čule su se i mnoge pesme divnih pevačkih grupa a publika je takođe pevušila mnoge uz divne pesme „Oj Kosovo, Kosovo”, „Ovo je Srbija”… i uživala uz pesmice u izvođenju đaka Srpske škole Sveti Sava u Parizu.

Foto: Savez Srba Francuske

Pored vladike Justina, među gostima je bila konzulka Republike Srbije Branislava Bečanović kao i predsednici Saveza – Saveza Srba Francuske David Jakovljević i Saveza srpskog folklora Francuske Bojan Stefanović.
Predsednik Mladosti je tom prilikom najavio da će drugi deo proslave u okviru obeležavanja 45 godina Mladosti biti 8.juna u pozorištu Blanc Mesnil sa dragom gošćom Danicom Crnogorcević.

Bio je ovo događaj za pamćenje, gde su vredni igrači pravi čuvari srpske baštine pokazali kao se čuva jezik, običaji i kultura naroda iz koga potiču. Manifestacija za pohvalu svima, a posebno roditeljima, koji su na najlepši mogući način preneli ljubav prema našoj tradicionalnog igri na njihove potomke, kao i svim upravama kluba i članovima, koji su podržali tu ljubav i nastavili dalje na poseban način da je prenose mlađima.

Katarina Krstić-Tadić

Video: Savez Srba Francuske

Detaljnije