21. Međunarodna letnja škola u Novom Sadu

Ove godine Letnju školu će pohađati 35 polaznika iz 17 zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Irske, Jemena, J. Koreje, Kanade, Kine, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Poljske, Rumunije, Rusije, Sirije, Tajlanda), a najbrojniji će biti polaznici iz Austrije, Poljske i Rusije.

Većinu polaznika čine studenti – osnovnih, masterskih ili doktorskih studija. Jedan od studenata dolazi već treći put, a petoro studenata je pohađalo kurseve tokom letnjeg semestra u Centru za srpski jezik kao strani.

Kao i svake godine, polaznici će pohađati kurseve srpskog jezika i brojna predavanja u vezi sa srpskom kulturom i istorijom, kao i razne vannastavne aktivnosti. Planirane su i ekskurzije po Vojvodini, kao i obilazak Novog Sada i značajnih kulturno-istorijskih spomenika i institucija u gradu.

Metode koje se u školi primenjuju u nastavi srpskog jezika kao stranog, omogućuju sticanje jezičke kompetencije za sve četiri jezičke veštine (govorenje, pisanje, čitanje, slušanje).

Škola studentima pruža mogućnost da steknu osnovna znanja i prošire postojeća iz fonologije i gramatike savremenog srpskog jezika,kao i iz srpske književnosti, kulture i istorije.

Letnja škola srpskog jezika ima nastavni i naučni prostorno-tehnološki kapacitet da realizuje kvalitetnu nastavu iz različitih disciplina za koje pokažu interesovanje svi oni kojima je neophodno poznavanje srpskog jezika – strani studenti i nastavnici, naučni radnici, diplomate, novinari i drugi.