13. Филмски фестивал српског филма у Ванкуверу

http://www.vsfilmfest.com/

„После мале неизвесности, због новог ширења ковид вируса канадске власти нису увели забрану масовног окупљања, па ће се наш фестивал ипак одржати, али нажалост без великог броја гостију из Србије, јер нисмо могли да им благовремено обезбедимо улазне визе за Канаду“, потврдио нам је оснивач фестивала и члан Организационог одбора Петар Владиковић, познати привредник и главни финансијер фестивала, иначе и почасни конзул Србије у Канади.

Фестивал српског филма у Ванкуверу, уз фестивале у Чикагу и Аустралији, су најбоље смотре српског филма у свету.

На Фестивалу у Ванкуверу ће се најпре приказати филм „Момци: Опет!“, а церемонију ће официјелно отворити господин Дејан Ралевић, амбасадор Србије у Канади.

Преносимо и садржај филма Момци: Опет!:

Године су прошле, а са Попом и Маретом је све исто: нема девојака, нема готовине, нема искуства. Као и увек, не разумеју свет и нову музику која влада. Гојко цвета, бечки је краљ и успешан музички продуцент. Управо је објавио нови хит певача Миле Сила. Ипак, део песме је „позајмљен” од школских другова. Истовремено, великодушни Гојко организује прославу матуре у Бечу јер велика већина одељења живи широм света. Знамо ко није позван. Старе ране се не заборављају. Поп и Маре, бледи као креч, морају у Беч. Успут ће срести младе прваке хемије и разне живописне личности/бића, међу којима је и бивша другарица из разреда Смиља Тортура.

„Наредних дана биће приказани филмови „Траг завери“, „Војвода и песник” и „Усековање главе Светог Јована Крститеља“, рекла нам је у име уредничког тима Невена Ђонлић, званични селектор фестивала.

Укратко и о филмовима које ће видети наши људи и њихови пријатељи Канађани у Ванкуверу:

 „Траг звери“

1979. перспективни новинар у комунистичкој Југославији истражује брутално политичко убиство у малом сеоском граду, да би се нашао уплетен у мрачну породичну драму пуну скривених тајни кроз вековну традицију насиља.

 „Војвода и песник“

Док је против њега кована смртоносна завера да се осујети ослобођење Србије и других балканских народа, српски војвода, заљубљен у свог много млађег рођака, разапет је између осећања дужности и осећања.

 „Усековање главе Светог Јована Крститеља“

Пратимо их све у једном дану, у једном стану, на славском Усековању главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе. Постепено загревање, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појављивање ненајављеног госта, доводи до откривања ових, али и других породичних тајни и сукоба.

 Важан догађај за српску заједницу у Ванкуверу

Селекторка фестивала Нена Ђонлић сматра да ће ти филмови на најбољи начин приказати продукцију српске кинематографије, која са стрпљењем и радошћу чека почетак фестивала у граду који је водећи филмски град не само Канаде, него и после Холивуда, највећи филмски град на америчком континенту, по броју филмских продуцентских кућа.

Српски филмфест у Ванкуверу је, треба рећи, непрофитно друштво које сваке године слави најбоље у актуелној филмској продукцији из Србије. Сваке године током четири вечери приказује се одабрани избор недавно произведених српских филмова.

„Мисија овог фестивала је да представи српско културно стваралаштво и кроз визуелну уметност обогати културну разноликост Ванкувера, Британска Колумбија“, закључује оснивач Петар Владиковић и сматра да и у овим тешким временима не можемо да не организујемо тако важан културни догађај, не само за српску заједницу у Канади, него и за Србију коју увек носимо у срцу.

Detaljnije