Стокхолм: Амбасадорка Чукић-Матић у посети српској заједници у Гетеборгу

Стокхолм:-Амбасадорка-Чукић-Матић-у-посети-српској-заједници-у-Гетеборгу

среда, 06.03.2024,  12:26 -> 12:29

Извор: mfa.gov.rs

Стокхолм: Амбасадорка Чукић-Матић у посети српској заједници у Гетеборгу

Амбасадорка Републике Србије у Краљевини Шведској Јелена Чукић-Матић, присуствовала је манифестацији „Други сајам српске књиге у Шведској“, која се одржала у Гетеборгу.

Манифестацију организују, другу годину за редом, Гордана Антуновић, Сузана Зимоња Митрић и Сања Кутлија.

Садржајан програм манифестације је успешно реализован и бројни посетиоци, нарочито чланови српске дијаспоре, су похвалили овакву презентацију српске културе у Скандинавији.

Амбасадорка Јелена Чукић-Матић изразила је задовољство на прилици да посети Други сајам српске књиге у Шведској и дâ своју личну подршку за труд и посвећеност у промоцији оваквог културног садржаја.

Истовремено, нагласила је да ова манифестација добија традиционални карактер и даје пун допринос промоције српске писане речи у Шведској.

„Драгоценост писане речи се препознаје и у томе што доприноси бољем међусобном разумевању и јачој повезаности два пријатељска народа”, рекла је амбасадорка.

Током посете Гетеборгу, амбасадор Јелена Чукић-Матић посетила је Српско културно друштво „Синђелић“ и у разговору са Светом Лазићем, председником Савеза Срба у Шведској, као и са члановима управе Савеза, разговарала о предстојећим плановима и активностима које се планирају како у раду клубова и удружења, тако и њиховој повезаности са шведском заједницом.

Овом приликом, амбасадорка Србије присуствовала је скупу неколицине различитих организација жена српске дијаспоре и упознала се са њиховим активностима и хуманитарним радом.

Другог дана посете, амбасадорка Чукић-Матић, присуствовала је Светој Литургији при Храму СПЦ „Свети Стефан Дечански“ у Гетеборгу и са протопрезвитером-ставрофором  Игором Давидовићем, свештенством и парохијанима се информисала о њиховим активностима и изазовима са којима се сусрећу у Шведској.

Detaljnije