Српски мултимедијални уметник и овог пролећа излаже на више значајних међународних изложби

Српски-мултимедијални-уметник-и-овог-пролећа-излаже-на-више-значајних-међународних-изложби
Српски мултимедијални уметник и овог пролећа излаже на више значајних међународних изложби

четвртак, 04.04.2024,  11:30 -> 11:43

Извор: Мира Одаловић

Српски мултимедијални уметник и овог пролећа излаже на више значајних међународних изложби

После учешћа на недавно завршеној изложби „La lacerazione della condizione d’artista“ у италијанском граду Аверса, у галерији Spazio Vitale Arte Contemporanea, Милија Белић је заступљен и на изложби „Мади универзум – полиуниверзум“ која се одржава у Будимпешти, у Галерији Deák 17, од 22. марта до 4. јуна 2024.

Изложена су дела из колекције Мади Музеја из Будимпеште. Авангардистички покрет Мади, који афирмише инвентивну уметност, настао је у Буенос Аиресу, у Аргентини, 1946. године. Оснивачи и главни протагонисти били су Carmelo Arden-Quin, Rhod Rothfuss и Gyula Košice, један од пионира светлосне, оптичке и кинетичке уметности.

Као нова форма геометријске уметности, Мади одбија екстремну ортогоналност уметности својих савременика и отвара се према новим ексцентричним формама, полигоналним и покретним сликама, и заговара слободу употребе нових материјала и најновијих техничких достигнућа. Изложба ће после Будимпеште бити представљена у Буенос Аиресу, а кустоси су Zsuzsa Dárdai и Réka Sára Turóczi, историчарке уметности.

Милију Белића очекује неколико изложби у Француској. Најпре ће узети учешћа на изложби „Уметност и математика“ у париској галерији Abstract Project од 03. до 13. априла, а затим у галерији ACI (Art Construit International), такође у Паризу, од 16. до 30. априла. Група ACI, у којој су, поред Белића, уметници из Француске, Мађарске, Шпаније, Италије, Јерменије, Јапана, Венецуеле и Еквадора, основана је у Паризу 2001. године са намером да настави тековине покрета као што су руски конструктивизам, холандски неопластицизам или немачки Баухаус. Када уметнички израз постане интернационалан, и током овако дугог периода, јер је неоконструктивна уметност данас актуелнија него икад, онда више није питање покрета већ стила који води ка тоталној уметности, каже се у прогласу ове групе. Од 21. маја до 16. јуна Белић ће учествовати на шестом Бијеналу „Rouen National Arts“ у Руану.

По први пут Милија Белић ће се представити у Таипеи-у, престоници Тајвана, у престижном Wu Dengyi Art Museum-у, од 21. јуна до 23. августа у оквиру пројекта „hors les murs“ париског салона Réalités Nouvelles јединог салона у целости посвећеног апстрактној уметности. Милија Белић, један од уметника заступљених на изложби, не само да је редовни излагач на овом угледном салону, него је и члан комитета, најужег руководства салона, од 2015. године.

Овом изложбом салон Réalités Nouvelles наставља праксу представљања својих уметника у другим срединама, изван редовне годишње манифестације у Паризу. Салон је 2013. године гостовао и у Београду, у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић, управо на иницијативу и захваљујући Милији Белићу.

Detaljnije