Семинар фолклора и народне песме у Милвокију

Семинар-фолклора-и-народне-песме-у-Милвокију
Семинар фолклора и народне песме у Милвокију

понедељак, 01.04.2024,  12:14 -> 14:10

Семинар фолклора и народне песме у Милвокију

Срби у Америци показују велику жељу да очувају све што је везано за српску традицију у културу, посебно фолклор и музику. Због тога се организују и семинари, а један од њих одржан је у Савезној држави Висконсин.

Да би фолклорни семинар ансамбла Шумадија у Милвокију био што успешнији, организатори су позвали Сашу Богуновића из Торонта да подучи учеснике на овим играма.

Богуновић је из Бачке Паланке и већ неколико година руководи ансамблом Опленац, у највећем канадском граду.

„Ја сам на овом семинару радио Српске игре Сарајевског Поља и шире околине, где основне играчке обрасце представимо и покушамо да демонстрирамо како је наш народ играо, да објаснимо стил и уведемо у историју крајолика, тако да све оно што они успеју да науче од великог је значаја, да би веродостојно покушали да пренесу оно што шта нам је свима заједнички циљ, а то је очување српске народне баштине“, каже Богуновић.

А да се науче старе народне песме, ту је Сања Ранковић из Београда, професорка на Катедри за етномузикологију, Факултета музичких уметности.

„фасцинантно је колико ти млади људи раде на себи и колико у својим ансамблима и срединама из којих потичу покушавају и да певају и да играју. Јако су заинтересовани за сазнања из наше историје и културе“, каже професорка Ранковић.

Сви који су учествовали у овом програму у Милвокију моћи ће да са још већим еланом, квалитетом и уживањем представе српску традиционалну песму и игру Србима али и свима другима на тлу Северне Америке.

Detaljnije