Протестно писмо Срба из Швајцарске поводом ситуације на КиМ

Протестно-писмо-Срба-из-Швајцарске-поводом-ситуације-на-КиМ
Протестно писмо Срба из Швајцарске поводом ситуације на КиМ

четвртак, 07.03.2024,  14:09 -> 15:21

Извор: Српски културни савез Срба у Швајцарској

Протестно писмо Срба из Швајцарске поводом ситуације на КиМ

Српски културни савез Срба у Швајцарској, кровна организација Срба у Швајцарској, упутила је Протестно писмо Министарству иностраних послова Швајцарске, поводом делова Иницијалног обраћања Амбасадора Швајцарске при УН Паскала Бајрисвила на хитној седници СБ посвећеној ситуацији на КиМ одржаној 8. фебруара 2024. године.

У писму се, између осталог, истиче да се протест односи на културно-историјски аспект наступа амбасадора Бајрисвила у вези уредбе Централне банке и владе тзв. Косова.

„И поред тога што он изражава забринутост, коју ова, како он каже „неконтролисана акција“ косовских власти може да изазове, у свом говору Његова Екселенција Паскал Бајрисвил недосмислено признаје легитимност циљева уредбе о избацивању динара са Косова. Не само што се овим физички подржава ускраћивање права на колико толико нормалан живот, егзистенцију и опстанак нас Срба на тим просторима, то и дубоко вређа српску историју и културу. Подсећамо да српски динар има близу 800 година дугачку традицију ковања у средњовековној Србији, и то баш на територији данашњег Косова и Метохије.

Такође, у писму се истиче да признање Косова од стране Швајцарске противуречи још једном легитимном документу, тј. Резолуцији Уједињених народа 1244, у којој се наводи да је Косово саставни део Савезне Републике Србије, данашње Србије, и да стога сматрају да легитимност не би требала да буде једини критеријум за швајцарски демократију.

У име Српског културног савеза Срба у Швајцарској, Протестно писмо потписао је председник Савеза Звонимир Јовановић.

Detaljnije