Представници Савеза Срба у Аустрији одржали састанак са Заједницом српских клубова у Горњој Аустрији

Представници-Савеза-Срба-у-Аустрији-одржали-састанак-са-Заједницом-српских-клубова-у-Горњој-Аустрији
Представници Савеза Срба у Аустрији одржали састанак са Заједницом српских клубова у Горњој Аустрији

Представници Савеза Срба у Аустрији одржали састанак са Заједницом српских клубова у Горњој Аустрији

Представници нашег Савеза су у суботу одржали заједничку сједницу са Заједницом српких клубова у Горњој Аустрији. Домаћин овога скупа је био Раденко Дринић, предсједник Српског клуба „Никола Тесла“ из Линца.

У веома конструктивном разговору представници десет српских клубова из Горње Аустрије су упознати са плановима рада, као и досада оствареним резултатима Савеза.

Предсједник Савеза, мр Младен Филиповић је у своме поздравном обраћању истакао да Срби у Аустрији посебну пажњу требају обратити очувању традиције, културе и националног идентитета. Најважнији елемент идентитета је српски језик, који се најприје треба познавати а затим и вољети. Похвалио је Горњу Аустрију због великог броја Просвјетиних школа српског језика и у даљњем излагању истакао значај активне сарадње са Српском православном црквом.

„Неопходно је да изградимо одрживу и функционалну мрежу свих организација у Аустрији. Важно је осмислити правилну структуру ове мреже и управо би Савез, српске Заједнице, културно-умјетничка друштва и клубови могли да буду њена значајна чворишта.
Срби су постали значајан фактор у Аустрији, допринели су изградњи и развоју ове земље и вријеме је да се прихвате као политички потенцијал аустријског друштва. Управо овакви скупови омогућују размјену искустава и координацију активности у циљу подршке партиципацији Срба у свим сегментима живота и рада у Аустрији“, закључио је Илија Туфегџић, замјеник предсједника Савеза Срба у Аустрији.

Посета Српском клубу „Млава“ у Линцу

Чланови УО Савеза Срба у Аустрији су 23. марта 2024. обишли и нове просторије Српског клуба „Млава“ у Линцу.

Руководство и чланови СК „Млава“ представило је овом приликом планове и активности који ће се реализовати у новом простору који се тренутно реновира и адаптира.

Detaljnije