Познати победници песничког конкурса „Златно перо“

Познати-победници-песничког-конкурса-„Златно-перо“
Познати победници песничког конкурса „Златно перо“

петак, 15.03.2024,  14:15 -> 14:23

Извор: Саша Гајић

Познати победници песничког конкурса „Златно перо“

Међународни песнички конкурс „Златно перо“ Љубљана 2024, који је расписало Удружење српских књижевника у Словенији успешно је окончан 18. фебруара 2024. године.

Пријаве на конкурс су пристигле из 9 држава, а навећи број младих песника јавио се из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Стручни жири, у саставу: председник проф. Биљана Кајганић Добриловић, публициста Ненад Симић, проф. Милорад Шаровић, културни активиста Игор Митић и потпредседник публициста Славица Благојевић (Анисија Цреповић) донео је одлуку о награђеним ауторима.

„Млади песници су изузетно даровити и конкурси попут овог им је добар ветар у леђа. Жири је сагласан и око става да је већина приспелих песама идејно и естетски одлично замишљена. Јасно је да је свака песма лични доживљај песника о ономе о чему пише, па смо, анализирајући ко ће понети титулу најбоље, дуго разматрали пристигле радове, а било их је 171“, истакао је жири.

Стручни жири је изабрао песме аутора за 3 главне награде и то:

1. Главну, прву награду освојила је песма „Мој завичај“,  Христине Славић из Зрењанина.

2. Друго место припало је Љубиши З. Војиновићу за песму „Ода отаџбини“.

3. Трећа награда иде Славки Божовић из Никшића, за песму „Црна Горо мајко“.

Стручни жири је наградио и Милована Мићу Петровића из Новог Сада за песму „Заклетва отаџбини“, Мирелу Гаврановић из Бањалуке за песму „Баштина“, Драгицу Драгу Грбић за песму „Царица Милица“.

Награде ће добитницима бити уручене на пригодној свечаности.

Detaljnije