Милићевић посетио Србе у Книну и општинама на северу Далмације

Милићевић-посетио-Србе-у-Книну-и-општинама-на-северу-Далмације
Милићевић посетио Србе у Книну и општинама на северу Далмације

четвртак, 14.03.2024,  11:43 -> 11:57

Извор: Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором

Милићевић посетио Србе у Книну и општинама на северу Далмације

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић је посетио Србе који живе у Книну и општинама Кистање, Бискупија, Скрадин и Ервеник на северу Далмације.

Министар је у Српској кући у Книну одржао радни састанак са политичким представницима Срба из овог краја, као и са челницима српских удружења. Окупљене је упознао са пројектима Владе Србије усмереним ка сународницима у дијаспори и региону.

Срби из Книна су похвалили досадашњу сарадњу са кабинетом министра Милићевића, и изразили жељу да у будућој влади Србије постоји министарство које би било њихов „мост“ као осталим министарствима и институцијама у матици. Председница Удружења жена Косовске долине Радмила Берић посебно је похвалила пројекат министра Милићевића за организацију летњих кампова за младе из региона из дијаспоре. Нагласила је да су се после учешћа у овим камповима деца из Книна и околних места вратила са осећајем поноса што припадају истом народу као њихови вршњаци у Србији.

Министар Милићевић је позвао Србе из Книна да и овог лета пошаљу своју децу у кампове у Србији, а најавио је и друге пројекте Владе Србије усмерене на подршку очувању језика, ћириличног писма, културе и националног идентитета Срба у региону.

Министар Милићевић са сарадницима и начелником Општине Кистање Миланом Ђурђевићем обишао је манастир Крка, где га је дочекао игуман Севастијан. Ова велика српска светиња подигнута је средином 14. века, на месту где постоје хришћанске катакомбе из 1. века које се везују за апостола Павла. Ктитор манастира је била сестра цара Душана – Јелена Шубић. Данас у манастиру ради и православна богословија коју похађа неколико десетина ученика из свих српских крајева.

Члановима Фудбалског клуба „Феникс“ из села Уздоље министар је предао дресове ФК „Црвена звезда“ које је донирала управа најтрофејнијег српског клуба. Мештани српске националности из Книнске крајине традиционално навијају за београдске „црвено-беле“ и са великом захвалношћу и одушевљењем су примили овај поклон.

Detaljnije