Конзул Божовић на другој годишњој прослави „Српског дана“ у Њу Роселу

Конзул-Божовић-на-другој-годишњој-прослави-„Српског-дана“-у-Њу-Роселу

уторак, 05.03.2024,  10:55 -> 11:15

Конзул Божовић на другој годишњој прослави „Српског дана“ у Њу Роселу

Генерални конзул Србије у Њујорку Владимир Божовић, као свечани гост, присуствовао је годишњој прослави Српског дана на Универзитету Јона у Њу Роселу, саопштено је из Генералног конзулата Србије у Њујорку.

У питању је други по реду скуп ове врсте, у организацији америчког огранка Савеза српских студената у иностранству.

Догађају, који је окупио преко 300 учесника, поред великог броја студената Универзитета Јона, присуствовали су и српски студенти са других универзитета, представници СПЦ, припадници српске дијаспоре, као и званичници Универзитета Јона.

Домаћин скупа је био Лазар Парошки, директор америчког огранка Савеза српских студената у иностранству.

У обраћању присутнима, генерални конзул Божовић је истакао значај оваквих скупова, не само за српске студенте, већ и све појединце у САД који се идентификују са српском културом и наслеђем. Истакао је круцијални значај очувања српског идентитета, укључујући језик, обичаје и традицију, за овдашњу заједницу. Нагласио је да је важно да припадници српског народа, независно од тога где се налазе, поштују своје наслеђе и афирмишу традицицију својих предака.Божовић је указао на комплементарност српског и америчког идентитета чланова српске заједнице у САД, охрабрујући их да јачају своју улогу као амерички грађани и наследници српске културе.

Изразио је личну захвалност организаторима и истакао даљу континуирану подршку Конзулата у Њујорку оваквим иницијативама, посебно оним које долазе од младих људи чији лиццни успех је такође у функцији промовисања српске културе и омогућавања још јачег повезивања овдашње заједнице са матицом.

Лазар Парошки је у свом обраћању изразио захвалност присутнима и нагласио привреженост своје организације промовисању српске културе у оквиру академске интеракције на глобалном нивоу.

Истакао је повезаност организације са Србијом, као и успешну сарадњу са генералним конзулом Божовићем и Конзулатом у Њујорку.

На манифестацији су наступили представници Културно-уметничког друштва „Опанчићи“ који су приказали традиционалну српску ношњу и игру, као и модерне музичке презентације српских студената.

Посебну пажњу је привукла специјална гошћа Јухиун Ли својом изведбом песме „Тамо далеко“.

Detaljnije