Изложба „Путнице“ Милана Цилета Маринковића 8. марта у Салону МГБ

Изложба-„Путнице“-Милана-Цилета-Маринковића-8.-марта-у-Салону-МГБ

уторак, 05.03.2024,  14:27 -> 14:37

Извор: Танјуг

Изложба „Путнице“ Милана Цилета Маринковића, нашег познатог сликара који живи и ради на релацији Париз-Београд, биће отворена 8. марта у Салону Музеја града Београда.

Кустос изложбе је Марија Стошић. Поставка изложбе „Путнице“ премијерно представља серију најновијих радова сликара Милана Цилета Маринковића насталих у последњих неколико година.

Поред нове продукције, изложено је и неколико старијих остварења која до сада нису била излагана, а повезана су са идејом путовања и путника. Путнице су одредница и заједнички именитељ већине изложених радова и актуелни су део шире теме која уметника преокупира већ више деценија а то су пролазници. Они представљају шаренолику плејаду најразличитијих ликова, људе које уметник среће на путовањима, у градовима у којима борави, у превозу, на улици, у кафани, у пролазу.

За изложбу су одабрани радови који представљају углавном женске појединачне или групне портрете. Оне својим пркосним, необичним ставовима, у ексцентриццној одећи и са чудним фризурама представљају својеврстан омаж савременом друштву и човеку у њему.

Остварења на изложби „Путнице“ показују сву снагу експресивног набоја аутора по коме је преознатљив и коме је веран од својих сликарских почетака, пре више од педесет година. Још од тада постоји интензивно интересовање за жену и женски лик на платну.

Данашње Цилетове путнице су представљене у урбаном окружењу, као галерија занимљивих ликова са својим судбинама, траумама, радостима, ззељама, сновима и надањима.

Други део изложбе, постављен на доњем нивоу Салона Музеја града Београда, представља цртеже, аквареле, пастеле и радове на папиру мањих димензија који представљају серију ликова, портрета, групних портрета, актова, рађени у широком распону од краја 20. века и у првим деценијама 21. века.

Препознат и признат од стране домаћих и страних критичара Милан Циле Маринковић са правом заузима значајно место у савременим токовима европске ликовне сцене, што потврђује и најновија изложба у Салону Музеја града Београда.

Detaljnije