Просвјетине школе  – у Штајерској најзад на српском, ђаци са конзулом у Форалбергу

Просвјетине-школе -–-у-Штајерској-најзад-на-српском,-ђаци-са-конзулом-у-Форалбергу
Просвјетине школе  – у Штајерској најзад на српском, ђаци са конзулом у Форалбергу

Фото: СПКД Просвјета, Аустрија

Просвјетине школе  – у Штајерској најзад на српском, ђаци са конзулом у Форалбергу

17/04/2024 Вести, Дијаспора 120 Прегледа

У аустријској покрајини Штајерској ће од септембра ове године најзад кренути званична настава на српском језику. До сада се настава за нашу децу у Аустрији организовала на тзв. „бкс језику“, који није одговарао потребама, а  ово је први пут да је српски самостално признат у систему Аустрије и да се може учити као такав. Вишегодишњи напори Просвјете у борби за статус српског језика у Аустрији, као и успешан рад Просвјетиних школа показали су да су овако важне позитиве промене за српску заједницу у Аустрији могуће и потребне.      

У петак 12. Априла у Грацу су се поводом наставе на српском састали оснивач и руководилац Просвјетиних школа у Аустрији, проф. Срђан Мијалковић и координатор за Штајерску др Марија Ђокић Петровић са представницом педагошких институција Штајерске, мр Андреом Пихлер. Састанку су претходили контакти са штајерским министром за европске, међународне послове, образовање и људске потенцијале Вернером Амоном који је допринео да  у Штајерској дође до овог решења статуса нашег језика и договорена је даља сарадња.

Фото: СПКД Просвјета, Аустрија

Госпођа Пихлер је захвалила проф. Мијалковићу и др Ђокић-Петровић на досадашњим активностима и настави на српском, али и прихватила помоћ тима Просвјетиних школа, посебно у домену учења ђирилице и других посебности српског језика. Сложили су се да ће бити важно да наши грађани у Штајерској у што већем броју пријављују децу на наставу српског језика и договорили се о даљим корацима сарадње.

„Замолићу све наше људе у Грацу и целој Штајерској да обавезно  уписују децу на наставу српског језика, јер сви морамо показати да нам је то важно. А заиста је важно, знам јер се више од деценије залажем са мојим тимом за самостални српски језик у Аустрији. Ово је први пут да је српски језик званично прихваћен, макар у овој покрајини, што нам даје снагу да удвостручимо своје напоре и наставимо борбу широмј Аустрије! Од септембра ће осим наставе у Просвјетиним школама деца моћи да имају још часова српског језика, свуда где је то могуће и где се пријави довољан број ђака. Користим прилику да захвалим  нашој Марији Ђокић-Петровић на великом залагању и успешном раду у Просвјетиним школама у Штајерској, као и на одличним пројектима и сарадњи са локалним организацијама“, рекао је Мијалковић.  

Др Марија Ђокић-Петровић изразила је задовољство да су  локалне власти препознале значај наших школа и истакла велику подршку градског саветника за  интеграције Роберта Кроцера, као и  да је реализовано неколико пројекта уз  финансијску подршку градских институција и  удружења, посебно оснивање Просвјетине школске библиотеке, коју је подржала и др Ирина Карамарковић из градског Савета за мигранте .

Истог дана,  12. Априла, Просвјетине школе српског језика у Фелдкирху и Брегенцу је посетила госпођа Вера Вукићевић, Генерални конзул Републике Србије у Салцбургу. Ово је била прва званична посета Просвјетиним школама у Форарлбергу од њиховог оснивања.  Генерални конзул је присуствовала настави и заједно са ученицима учествовала у обради наставног градива, где није крила одушевљење знањем ученика. Указала им је на битност познавања српског језика, културе, географије и историје српског народа. По завршетку наставе је заједно са учитељицом Далиборком Марковић обишла наше цркве у Брегенцу и Фелдкирху, где је уз присуство представника заједнице Срби из Форарлберга упозната са тренутним стањем целокупне српске заједнице у Форарлбергу. Учитељица и координатор просвјетиних школа у Форарлбергу Далиборка Марковић изразила је захвалност на овој значајној посети и на договореној будућој сарадњи.

Слична вест

Више од 240 вина из Србије, Северне Македоније и Албаније на сајму Vinitaly у Верони

Посетиоци сајма Vinitaly у Верони, али и професионалци, могу да пробају више од 240 вина …

Detaljnije