Потписани уговори са 17 општина и градова за тематске кампове за Србе из иностранства

Потписани-уговори-са-17-општина-и-градова-за-тематске-кампове-за-Србе-из-иностранства
Потписани уговори са 17 општина и градова за тематске кампове за Србе из иностранства

Јачање постојећих и стварање још чвршћих веза између наше матице и наших сународника који живе ван Србије је, према речима министра Милићевића, циљ овог пројекта.

Он каже да му је драго што се са представницима локалних самоуправа акценат ставља на младе и појаснио да наши сународници у иностранству располажу финансијским и људским капиталом.

Ове године ће учествовати више од 5.000 деце не рачунајући младе из Србије са којима ће они размењивати знање и искуства, напоменуо је министар.

„Моја порука њима је увек иста. Никада им не кажем добро дошли у Србију, јер Србија је њихова кућа. Ми смо исти народ. Моја порука њима је да увек себично чувају и никада не забораве свој језик, своју ћирилицу, културу, историју, идентитет и традицију, да граде мостове у државама у којима живе јер они су наши амбасадори“, поручио је Милићевић.

Вредност овог пројекта је 120 милиона динара, а подељен је у три целине: 50 милиона динара за Културно-уметничка друштва, 40 милиона за спортске кампове и 30 милиона динара за научно-образовне илити еко кампове.

„Желимо да наше сународнике у иностранству подстакнемо да једног тренутка, када заврше школовање у државама у којима тренутно живе, размишљају да своје знање и искуство искористе овде заједно са свима нама у Србији. Тада смо успели“, рекао је министар.

На конкурсу је учествовало 46 градова и општина, 17 њих је изабрано, а међу њима је и Велико Градиште.

Председник те општине Драган Милић истакао је да овај пројекат по вредности није највећи, али је по значају јако велики.

„Деца наших радника из дијаспоре имаће прилику да упознају крај из кога долазе. Покушаћемо да вратимо бар један део тих породица у своје родно место, да почну да се баве неким послом, а ако у томе успемо, а идемо у добром правцу, мислим да ће онда пројекат да испуни циљ“, рекао је Милић и подсетио да 30 одсто грађана Великог Градишта живи и ради у дијаспори.

Он каже да очекује близу 500 деце у камповима у тој општини, а то ће бити прилика, како је истакао, да упознају Сребрено језеро, манастире Тумане и Нимник, Рамску и Голубачку тврђаву, Виминацијум.

Пријатељства која се склапају у камповима остају за цео живот, истакла је градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, града који ће другу годину заредом угостити децу из дијаспоре.

Каже да они кроз радионице уче српски језик и ћирилично писмо.

Међу изабраним општинама и градова је и Шабац, чији градоначелник Александар Пајић истиче је да је овај пројекат од немерљивог значаја за целу Србију.

„Сигуран сам да ће сви млади људи који буду у нашој лепој Србији, бити прави амбасадори Србије у земљама у којима тренутно живе“, рекао је Пајић и изразио наду да ће се што већи број Срба у иностранству вратити у домовину.

У пројекту ће, осим три споменута града и општина, учествовати и Трстеник, Кнић, Велика Плана, Осечина, Чајетина, Сврљиг, Топола, Рашка, Суботица, Лозница, Крушевац, Зрењанин, Крагујевац и Пожаревац.

Detaljnije