Отворена изложба „Врдничка вила – Милица Стојадиновић Српкиња“

Отворена-изложба-„Врдничка-вила-–-Милица-Стојадиновић-Српкиња“
Отворена изложба „Врдничка вила – Милица Стојадиновић Српкиња“

Изложбу посвећену Милици Стојадиновић Српкињи, ауторке проф. Светлане Матић, отворила је свечано Милица Вучковић, одлазећа конзулка у Конзулату Републике Србије у Бечу.

О животу и делу прве српске песмотворке, кантауторке и ратног извештача, веома надахнуто, говорила је Милица Топаловић, будућа конзулка.

Поздрављајући присутне, ауторка се захвалила присутнима на доласку, а посебно Амбасади Републике Србије и особљу Конзулата на подршци. Истакла је да јој је намера била да књигом и овом изложбом, осветли лик и дело жене, која је волела свој народ, била велики родољуб и стварала у тешким животним околностима. Имала је преписку и одличну сарадњу са истакнутим личностима у доба романтизма: Његошем, Бранком Радичевићем, Љубом Ненадовићем, Вуком Караџићем, Мином Караџић, Аугустом Франклом, који јој је посветио књигу и чудио се како је српски народ запоставио своју прву песникињу.

Ауторка изложбе истакла је да нам је данас, више него икада пре, потребно да чувамо свој национални и културни идентитет и српски језик. „АСКД Вилхелмина Мина Караџић се поред оваквих манифестација, бави и културном дипломатијом“, истакла је Светлана Матић.

Дизајнер Душан Борисављевић, обавестио је присутне о садржају и панелима који прате књигу „Поздрав Милици Стојадиновић Српкињи“, ауторке Светлане Матић. Изложба ће бити отворена до краја месеца априла, а може се погледати у радно време конзуларног одељења.

Међу угледним гостима, представницима дипломатског кора и личностима из јавног и културног живота, између осталих, на отварању изложбе, билу су: Дијана Гусић, испред представништва Републике Српске у Аустрији, проф. др Жарко Обрадовић, генерал Бојан Зрнић, Бојана Шећеров, Др Стојанка Матић, Проф. Сандра Трајковић, Ана Николајевић, проф. Драгана Балтић, Горан Новаковић, Зоран Калабић, Деса Буразор Асланиду из Штутгарта, Нада Радонић Ранковић, Загорка Дуда, Милица Кнежевић и многи други.

Изложбу је подржало Министарство културе Републике Србије путем конкурса Културне делатности Срба у иностранству.

Detaljnije