Милићевић у Копру: Срби да буду јединствени где год да су!

Милићевић-у-Копру:-Срби-да-буду-јединствени-где-год-да-су!
Милићевић у Копру: Срби да буду јединствени где год да су!

петак, 15.03.2024,  09:30 -> 09:41

Извор: Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором

Милићевић у Копру: Срби да буду јединствени где год да су!

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић је у словеначком граду Копар, заједно са градоначелником Алешом Бржаном, 14. марта свечано отворио нове просторије Српског културно-уметничког друштва „Коло“.

У новом простору, поред свечане сале, налази се и библиотека „Мирослав Мика Антић“ која ће бити дом књигама из Србије и постати место где ће се сви заинтересовани, не само Срби, већ и Словенци и други који живе на овим просторима, моћи да приближе нашој књижевној баштини. Посебна просторија издвојена је за радионицу за израду народних ношњи, а ту је и интерактивна учионица где ће српска деца из овог дела Словеније моћи да уче свој језик и своје ћирилично писмо.

„Наши сународници желе да очувају српски језик, културу и традицију и ми ћемо им као Влада Србије пружити подршку у томе. То су симболи једног народа. Ако нема ћирилице, народне песме, традиције, српског језика – нема ни Срба“, истакао је министар. Нагласио је да ће Србија у наредном периоду „бити изложена још већим притисцима, још већим изазовима, искушењима и због тога је јако важно национално јединство.

„Србија је увек била јака онолико колико су Срби били јединствени. То јединство се не односи само на нас који живимо у Србији, већ на све наше сународнике где год они живели. И зато је веома важно да ви у Словенији будете јединствени и сложни у одбрани српских националних и државних интереса“, истакао је министар Милићевић.

Он се пoсебно захвалио председнику КУД „Коло“ Бранку Бајићу, на чију иницијативу су отворене просторије које ће бити центар српске културе у Копру, као и пароху Дејану Мандићу на свему што је СПЦ учинила за очување нашег националног идентитета у словеначком приморју.

Detaljnije