Културни центар Србије у Паризу слави 50 година трајања

Културни-центар-Србије-у-Паризу-слави-50-година-трајања
Културни центар Србије у Паризу слави 50 година трајања

 

Након годину дана богатог програма у Културном центру Србије у Паризу, 25. маја, свечаном прославом, завршено је обележавање 50 година постојања, ове, једне од најзначајнијих установе Срба у свету.

Угледне личности и чланови дипломатског кора више земаља, присуствовали су затварању изложбе Еме Бреговић, чиме је окончано обележавање пола века Културног центра Србије у Паризу.

Биланс – преко 50 изложби, књижевних вечери, најразнороднијих културних догађаја, који су, каже директорица центра, заокружили једну епоху.

„Почели смо прошле године великом изложбом Саве Шумановића, јер су тако велики јубилеји, као што је ова 50-годишњица, увек моменат да се сетимо прошлости и да планирамо нове изазове и да добијемо неку нову инспирацију за будућност. У том смислу, мислим да на добар начин и завршавамо, изложбом једне младе уметнице Еме Бреговић, која је актуелна и на српској и француској сцени, и управо на тај начин наставља ту традицију оних старих уметника који су представљали оно што везује Србију и Француску, а то је уметност“, каже Натали Бељански, директорица Културног центра Србије у Паризу.

Приказан је и кратки спот са неким од догађаја током јубилеја, а посебна пажња поклоњена је нашим уметницима, који су своју каријеру везали за овај културни центар.

„Моја авантура је била од 1977, када сам добио једну велику награду на једном фестивалу… После су уследиле многе изложбе, а увек се после неког времена враћају у наш Центар“, каже сликар Циле Маринковић.

Амбасадорка Србије у Паризу, Ана Хрустановић је између осталог, публици представила комплетан тим КЦС и рекла је да ове младе људе, након године обележавања јубилеја сада чека велики посао промотера Србије током Олимпијских игара, а авантура најзначајније српске институције културе у свету, остаће забележена и на филму.

„Могу да кажем да ће се ова години завршити и промоцијом једног документарног филма „Упркос ветру“ и који ће показати ову целу годину , једну ретроспективу КЦС који постоји у Паризу већ 50 година“, каже Натали Бељански.

Програми КЦС у Паризу настављају са несмањеним интензитетом. Овог лета, као и током целе сезоне, шеста деценија Центра почела је пуним темпом.

Detaljnije