Канбера: Одржан традиционални Српски фестивал у Сиднеју

Канбера:-Одржан-традиционални-Српски-фестивал-у-Сиднеју
Канбера: Одржан традиционални Српски фестивал у Сиднеју

четвртак, 14.03.2024,  14:09 -> 14:19

Извор: mfa.gov.rs

Канбера: Одржан традиционални Српски фестивал у Сиднеју

У центру Сиднеја (Дарлинг Харбор), у организацији Асоцијације српске православне омладине (SOYA – Serbian Orthodox Youth Association), одржан je традиционални, једанаести Српски фестивал.

Ова традиционална манифестација, у самом центру једног од највећих аустралијских градова, сваке године окупља десетине хиљада Срба, Аустралијанаца и других.

Поменута манифестација представља јавну промоцију српске културе и традиције, мултикултурализма, као и својеврсно „представљање“ српске заједнице у Аустралији широј аустралијској јавности. 

У свом поздравном говору, амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић је истакао да дводневни фестивал представља јединствен спој културе и традиције српског народа, као и највећу јавну смотру те врсте на јужној хемисфери.

Посебно је нагласио да Република Србија снажно подржава све активности које доприносе очувању српског језика и ћириличког писма, културе и националног идентитета, као и да у српској заједници у Аустралији види и важну спону за даље унапређивање односа две државе.

У делу говора посебно се осврнуо на све већи број ученика допунских школа српског језика у Аустралији, у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије, те још једном позвао све заинтересоване ученике и родитеље на сарадњу у овој области.

Овогодишњи фестивал, уз традиционално присуство епископа аустралијско-новозеландског Силуана, привукао је и рекордан број високих званичника, укључујући и премијера Новог Јужног Велса (НЈВ) Криса Минса, лидера опозиције НЈВ Марка Спикмена, федералног сенатора Дејва Шарму (Либерали), независну федералну посланицу Даи Лe, чланове државног парламента НЈВ, заменика градоначелника Сиднеја Роберта Кока, више локалних одборника, као и представнике локалног конзуларног кора.

Detaljnije