Изложба „Спорт у уметности. Уметност спорта“ у Културном центру Србије у Паризу

Изложба-„Спорт-у-уметности.-Уметност-спорта“-у-Културном-центру-Србије-у-Паризу
Изложба „Спорт у уметности. Уметност спорта“ у Културном центру Србије у Паризу

четвртак, 20.06.2024,  12:51 -> 13:02

Извор: ssup.fr

Изложба „Спорт у уметности. Уметност спорта“ у Културном центру Србије у Паризу

Уочи Олимпијских игара у Паризу, Културни центар Србије у Паризу приређује изложбу под називом „Спорт у уметности. Уметност спорта“, свечано се отвара 20. јуна 2024. године у 19.30 часова.

Ова изложба представља јединствени поглед на спортско-уметнички идентитет српског народа кроз богату колекцију уметничких дела и предмета из реномираних српских музеја. Изложба ће трајати до 20. јула.

„Спорт у уметности. Уметност спорта“ обухвата 44 изузетна уметничка дјела и предмета који датирају од 1858. до 2018. године, из музеја као што су Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности Републике Српске, Музеј Југославије, Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду, Музеј савремене уметности у Београду, Галерија Српске академије наука и умјетности и Кућа Легата у Београду.

Међу ауторима су Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело Пистолето, Готфрид Хелнвајн, Џејмс Розенквист и други.

Посетиоци ће имати прилику да виде и спортске реквизите, медаље и фотографије из Музеја Југославије, као и уметничке фотографије из Музеја савремене уметности у Београду, које сведоче о значају српских и југословенских спортиста на претходним Олимпијским играма и организацији великих спортских догађаја у прошлости.

Посебно ће бити истакнута најстарија представа спорта на слици „Прво српско гимнастичко друштво“ из 1858. године, сликара Стевана Тодоровића из Народног музеја Србије, представљена уз помоћ нових модерних технологија.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 20. јуна до 20. јула 2024. године, пружајући јединствену прилику да се дубље урони у фасцинантан свет спорта кроз уметничку призму српске културе.

Detaljnije