Вредна икона Уроша Предића у Црквеном музеју у Сентандреји

Вредна-икона-Уроша-Предића-у-Црквеном-музеју-у-Сентандреји
Вредна икона Уроша Предића у Црквеном музеју у Сентандреји

уторак, 02.04.2024,  12:17 -> 15:02

Вредна икона Уроша Предића у Црквеном музеју у Сентандреји

Црквени музеј у Сент Андреји постао је богатији за још једно вредно дело чувеног сликара Уроша Предића. Из фонда породице Стевана Вујића музеју је уступљено уље на платну, са представом Светог Георгија.

Српски црквени музеј у Сентандреји, поред богатог фонда црквеноуметничких предмета непроцењиве вредности, већ деценијама плански ради на обогаћивању збирке, откривању и откупљивању уметнина везаних за српско сакрално наслеђе у Мађарској.

Ова институција недавно је дошла у посед уља на платну са представом Светог Георгија, чувеног српског сликара Уроша Предића.

„Унука Стефана Вујића, једног познатог трговца нас је потражила, са идејом да нам поклони старе породичне албуме, још из времена Стеве Вујића, а то су фотографије са краја 19. и почетка 20. века. Онда је саопштила да она поседује јако лепу и вредну слику и питала да ли бих ја могао то да погледам. Сутрадан смо отишли до ње и на моје велико изненађење, ја сам одмах схватио да стојим пред делом Уроша Предића. После, када смо мало испитали ситуацију, откуд Предић у Сентандреји, схватили смо да је прва супруга Стеве Вујића, Олга Барић, родом из Панчева, била у сродству са Урошем Предићем. Пронашли смо податак да је Предић водио дневник и у њему је забележио поклон Стеви Вујићу у Сентандреји 1902. године.

Претпостављам да је то славска икона Стеве Вујића и то је био свадбени поклон 1902. године. Кад смо схватили о чему се ради извршили смо једно мало истраживање и тако сам схватио да је Вујић био и председник црквене општине, поред тога што је био трговац, и то задњи изданак оних славних сентандрејских трговаца 18. века, имао је радњу на главном тргу у Сентандреји. Ја сам све то лепо испричао унуци, она је била одушевљена, она је знала да је то вредно дело, али пошто није живела у Сентандреји, није баш знала ко је Предић, показао сам јој монографију његову и на наше велико изненађење, она је сама донела одлуку да то поклони Музеју, пре свега да се чува сећа ње и на породицу Вујић у Сентандреји, и то су били мотиви због чега је она нама поклонила ово дело“, каже Коста Вуковић, управник Српског црквеног музеја.

Detaljnije