Васкршње трпезе за децу од принцезе Катарине и Лајфлајна Чикаго

Васкршње-трпезе-за-децу-од-принцезе-Катарине-и-Лајфлајна-Чикаго
Васкршње трпезе за децу од принцезе Катарине и Лајфлајна Чикаго

субота, 11.05.2024,  13:04 -> 13:17

Извор: Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине

Васкршње трпезе за децу од принцезе Катарине и Лајфлајна Чикаго

Принцеза Катарина и Хуманитарна организација „Лајфлајн“ из Чикага, која је под покровитељством принцезе Катарине, поново су на делу показали решеност да помогну онима којима је помоћ потребна у Србији и Републици Српској, обезбеђујући васкршњу трпезу домовима за децу без родитељског старања и прихватилиштима и сигурним кућама широм Србије и Републике Српске.

Поред традиционалних васкршњих пријема за децу које је, као и сваке године, донираним средствима помогао Лајфлајн Чикаго, а које су престолонаследник Александар и принцеза Катарина и ове године организовали у дому Краљевске породице Србије, обрадовавши више од 1.000 социјално угрожене деце, дружећи се са најмлађима и лично им уручујући поклоне, Лајфлајн Чикаго је донирао и храну бројним установама и прихватилиштима.

Подсећања ради, Лајфлајн Чикаго је била прва канцеларија ове хуманитарне организације коју је принцеза Катарина отворила пре више од 30 година, и у ове више од 3 деценије непрестано је посвећена слању неопходне помоћи народу наше земље.

Овај значајни допринос деци у домовима омогућила је великодушност бројних огранака „Кола српских сестара“ у Сједињеним Америчким Државама, веома значајне српске културно-просветне, патриотске и хуманитарне организације која постоји преко 120 година, преко њихове великодушне донације Лајфлајну Чикаго.

Као сведочанство њиховој посвећености у пружању помоћи социјално угроженима, васкршњи ручкови и вечере су достављени следећим установама: четири радне јединице Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска у Београду, и то домовима „Јован Јовановић Змај“, „Дринка Павловић“, јединицама у Звечанској 19 и Звечанској 52, потом Домовима за децу и омладину „Мика Антић“ у Сомбору, „Вера Радивојевић“ у Белој Цркви, „Споменак“ у Панчеву, „Рада Врањешевић“ у Бања Луци у Републици Српској, Центру за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ у Крагујевцу, Дому за децу „Васа Стајић“ у Београду, Прихватилишту за децу Београда, Сигурним кућама у Београду и Панчеву и Сигурној кући у Модричи у Републици Српској.

Оно што ову хуманитарну активност чини посебно дирљивом јесте чињеница да је краљица Марија, бака престолонаследника Александра, била поносни покровитељ Кола српских сестара у Краљевини Југославији. Чак и током изгнанства, одржавала је стални контакт са дамама из ове организације, надгледајући напоре да се помогне онима којима је помоћ потребна. Поред тога, краљица Марија је за време монархије лично давала средства на месечном нивоу за добротворне оброке који су се организовали у многим установама.

„Мој супруг и ја смо веома захвални Колу српских сестара и Лајфлајну Чикаго на великодушности и подршци нашој заједничкој мисији да донесемо срећу и утеху нашој деци за Васкрс. Везе између Краљевске породице Карађорђевић и Кола су традиција, која ће се наставити и у будућности. Најважније је да наша деца увек знају да су вољена, као и да нису заборављена, нити ће то икада бити“, изјавила је овом приликом принцеза Катарина.

Detaljnije